Cei de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA au ajuns la concluzia că vaccinul anti-Covid nu afectează mama, copilul, sau evoluția sarcinii. Potrivit anunuțului oficial al CDC, citat de Reuters, aceștia au făcut mai multe investigații și nici cele anterioare, nici cea mai recentă nu au relevat un potențial pericol. Astfel, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor dă asigurări că femeile însărcinate se pot vaccina în siguranță.
Astfel, la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA recomandă vaccinarea femeilor însărcinate cu una dintre cele 3 doze care au autorizație de urgență: Pfizer, Moderna, sau Johnson & Johnson. Această recomandare vine după ce în urma studiilor nu a fost identificată vreo problem de siguranță și, în plus, după ce s-a constatat că boala Covid-19 are un impact mai mare asupra femeilor însărcinate.
Studii: Infectarea cu cornavirus în timpul sarcinii crește riscul nașterii premature
Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA a afirmat că infctarea cu coronavirus favorizează nașterea prematură, iar boala Covid-19 se manifestă u o formă gravă asupra gravidelor.
Sascha Ellington, conducătorul echipei de pregătire şi de reacţie în situaţii de urgenţă a Diviziei CDC pentru Sănătatea Reproducerii a afirmat că până în prezent doar 23% dintre femeilie însărcinate au fost vaccinate cu cel puțin o doză și militează pentru creșterea acestui procentaj.
Având în vedere că Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor militează pentru vaccinare, ar eîn plan și la strategii pentru ca obstetricienii şi ginecologii să devină furnizori de vaccinuri.
Ce spune Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA despre vaccinarea în timpul sarcinii
"Vrem să crească numărul femeilor însărcinate vaccinate. Vrem ca femeile să fie protejate. Nu vedem avertismente legate de siguranţă şi astfel beneficiile vaccinării într-adevăr depăşesc orice risc potenţial sau necunoscut", a declarat Sascha Ellington.
Înainte de toate aceste analize, Agenția nu recomanda vaccinare aîn rândul femeilor însărcinate, fără a se consulta cu medical în prealabil.
Acum, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA recomandă vaccinarea tuturor persoanelor de peste 12 ani, inclusiv femeilor însărcinate, care alăptează, sau care vor să rămână însărcinate.
"Suntem conştienţi de miturile care s-au răspândit legate de fertilitate. Nu se bazează pe nicio dovadă. Nu există date științifice care să susţină ideea potrivit căreia vaccinul ar afecta fertilitatea", a conchis Ellington.
De la începutul pandemiei și până în prezent au fost făcute mai multe studii referitoare la vaccin. În ceea ce-i privește pe vârstici, s-a constat că vaccinele Pfizer și Moderna au o eficacitate de 94%.