Antena Căutare

Noi reglementări privind țigările electronice. E vorba de amenzi în cazul în care nu se respectă legea

Românii care fumează trebuie să fie atenți la noile reglementări. Aleșii au votat în plenul Camerei Deputaților noua lege.

tânăr care ține într-o mână mai multe țigări tradiționale, iar în cealaltă un vape Galerie
Aleșii au votat în Camera Deputaților o nouă lege | Shutterstock

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, în 2022, procentul de fumători în România era de 19,8% din populația țării. În același an numărul total de locuitori a fost de 19,66 milioane, astfel că numărul de fumători în România, potrivit statisticilor, a fost aproximativ 3.892.535.

Media vârstei de debut în ceea ce privește consumul produselor din tutun în România este de 18,6 ani. Potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, un procent de 12,4 s-au apucat de fumat chiar înainte de a împlini 14 ani.

Citește și: Specialiștii trag un semnal de alarmă legat de gumă. De ce să nu o mestecăm mai mult de 5 minute

Noi reglementări privind țigările electronice. E vorba de amenzi în cazul în care nu se respectă legea

Potrivit ObservatorNews.ro, în vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, s-a adoptat o nouă lege în Camera Deputaților. Proiectul va merge spre promulgare, după care va fi publicat în Monitorul Oficial. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 201/2016, precum şi a Legii nr. 349/2002.

Astfel aleșii au votat interzicerea țigărilor lectronice în rândul minorilor. Proiectul de lege a fost propus de Alfred Simonis, Președintlee interimar al Camerei Deputaților.

În urma adoptării acestei legi, minorii nu vor mai putea achiziționa țigări electronice și nici derivate ale acestora, chiar dacă nu conțin nicotină, precum dispozitivele de vapat.

Citește și: Un bărbat a fumat peste 4500 de țigări în timpul programului de lucru, însă nu se aștepta la o așa consecință. Ce a pățit

„Introducerea pe piaţă a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ”, mai este precizat în proiectul de lege propus.

Unitățile școlare vor fi obligate să informeze elevii în privința noilor reglementări. Totodată, nu se vor mai putea comercializa astfel de dispozitive în incinta unităților școlare.

Astfel, este interzis fumatul, precum şi utilizarea tuturor produselor care conţin tutun, precum a ţigărilor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigările electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a pouch-urilor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun. Nici unul dintre produsele menționate nu se vor mai putea achiziționa de la automatele aflate în incintele unităților de învîțământ.

Citește și: Au fumat două pachete pe zi în bucătărie și când au șters pereții au rămas uimiți. Imaginile au creat isterie pe TikTok

Instituțiile de învățământ care nu vor respecta noile reglementări riscă sancțiuni de până la 100.000 de lei. Unitățile școlare au obligația de a lua propriile măsuri în ceea ce privește nerespectarea regulilor de către elevii minori.

„Ministerul Educaţiei stabileşte, prin Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar, sancţiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta unităţilor de învăţământ”, se mai precizează în proiectul de lege.

Citește și: MediCOOL, sezon 1, episod 16. În dialog cu pediatrul Mihai Craiu, despre depresia postpartum, varice și cum să renunți la fumat

Mai este specificat și faptul că: „În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate.”

În sprijinul acestei reglementări, s-a interzis vânzarea în cadrul easybox a tuturor acestor categorii de produse.

De asemenea, s-a propus interzicerea fumatului de orice fel la locul de muncă, în spații închise. Aici sunt incluse și țigările electronice și dispozitivele de vapat. Acest proiect nu a fost încă adoptat.

Patru bărbați din Sectorul 6 care au aruncat coji de semințe pe jos au fost sancționați într-un mod inedit. Ce au făcut ... Ce se întâmplă cu Vlad Pascu după contestația pe care a făcut-o recent...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x