Emisiunea MediCOOL poate fi văzută integral și pe Antena PLAY.
Alături de dr. Pautov vor sta, în fiecare săptămână, dr. Alexandru Răzvan Meroiu, medic stomatolog cu o vastă experienţă în estetica dentară, dr. Elena Popa, medic specialist dermato-venerologie şi estetică medicală, dr. Iulia Solomon, medic specialist dermato-venerologie şi dermatologie pediatrică şi Iuliana Dabija, tehnician nutriţionist, psihonutriţionist şi arbitru naţional în cadrul competiţiilor interne de powerlifting.
MediCOOL, sezon 1, episod 16. Despre cariile dentare, varice și cinci sfaturi ca să renunțăm la fumat
„Toate visurile noastre pot deveni realitate dacă avem curajul să le urmăm” - Walt Disney. Cu acest citat a deschis medicul Pautov episodul 16 de MediCOOL din data de 11 decembrie 2021. „Dar înainte să îți găsești un vis, trebuie să îl găsești și primul lucru pe care poți să îl faci ca să îți găsești acest vis este să nu îți mai dorești să-i impresionezi pe ceilalți”.
La prima rubrică a emisiunii - Hey, Info Doc, medicul Pautov a vorbit despre cariile dentare, una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite în rândul pacienților.
Florin Lăzărescu, medic dentist, a fost invitat în platou și a vorbit despre restaurările inlay, onlay și overlay, în funcție de întinderea pe care aceste lucrări o au pe suprafața dintelui afectat. Iată ce presupun, care e diferența dintre ele și ce beneficii au.
Varicele sau venele varicoase reprezintă pentru cei mai mulți dintre pacienți o problemă cosmetică. Ele pot avea însă complicații serioase dacă nu sunt luate în considerare tratamentele potrivite.
„Varicele afectează 1 din 5 adulți cu incidență mai mare în rândul femeilor cu vârste de peste 50 de ani”, a spus medicul Pautov.
Invitat în platou a fost Ștefan Jianu, medic primar chirurgie generală, care a detaliat subiectul la rubrica Tu decizi!.
„În general, e din cauza faptului că stăm în două picioare, că strămoșii noștri s-au hotărât să aibă mâinile libere și să nu mai meargă în patru labe. (...) Noi stăm acum și nu numai noi, copiii noștri stau și mai mult, din ce în ce mai mulți oameni stau”.
„Predispoziția genetică e primul și cel mai important factor de risc. (...)”, a mai spus medicul Jianu.
Peste un miliard de oameni de pe planetă fumează, adică aproximativ 30% din populația adultă. „Cu toate că știm că este nociv, ne este foarte greu să ne lăsăm de fumat și de multe ori supraapreciem acest obicei, credem că ne putem lăsa de el și, de fapt, nu putem”. Iată cinci sfaturi care ne pot ajuta să renunțăm la el, oferite la rubrica Cinci.
- Înlocuiește țigara cu alt obiect pe care îl ții în mână, ca să te debarasezi de acest gest cu care te-ai obișnuit;
- Țigara este asociată cu alcoolul sau cafeaua. Renunță, pentru o vreme, la ambele băuturi;
- Evită ieșirile în locuri unde obișnuiau să fumezi: terase, baruri etc dacă ești ușor influențabil/ă;
- Gândește-te că îți poți păstra respirația proaspătă dacă vei evita să mai fumezi;
- Contactează un specialist care te poate ajuta prin diverse metode să nu mai simți dependența de nicotină.
MediCOOL, sezon 1, episod 16. Despre depresia postpartum, un dialog cu pediatrul Mihai Craiu, Vlad Gherman și femei și bărbați, în funcții de conducere
Tema abordată în rubrica A doua șansă a reprezentat-o depresia postpartum. Invitați în platou au fost Ana Barbu și Mihai Albu.
Ana Barbu a trecut prin depresia postpartum: „Mulți spun că nu e o tulburare psihică, nu e nici măcar o slăbiciune a mamei, ci este o complicație a nașterii, din păcate. Unele studii zic că din cauza hormonilor care scad foarte mult, din cauza statutului socio-economic precar, sunt mai mulți factori”.
„Eu am un fond anxios cu care m-am născut, iar din cauza nașterii dificile pe care am avut-o am dezvoltat o tulburare de somatizare, anxietate generalizată și la început mi-a fost foarte, foarte greu”.
Părinții trebuie totuși să facă diferența între simptomele depresiei postpartum și simptomele baby blues, stări de dispoziție, de tristețe, care se modifică brusc. Cele din urmă apar în prima zi după ce a venit pe lume bebelușul și pot dura cel mult trei săptămâni. Depresia postnatală poate apărea în prima zi după naștere sau chiar la câteva luni după.
Mihai Albu: „Ca tată și soț, care a asistat la așa ceva, pot să spun că este dificil. Părinții trebuie să știe că această despresie poate apărea, altfel poți să o confunzi cu oboseala. (...) Trebuie foarte multă atenție, foarte multă grijă, foarte multă empatie, foarte multă toleranță și întotdeauna verifică - cu soția ta, cu tine, cu copilul”.
„Depresia postpartum poate să apară și la bărbați. (...) Mai ales dacă e primul copil”.
Mihai Craiu, numit de medicul Mihail Pautov „unul dintre cei mai iubiți pediatri din România”, a venit la Super Doc. El a fost cel care a decis să înființeze în social media „Spitalul Virtual pentru Copii”, un spațiu virtual educațional pentru părinți, a cărui pagină de Facebook depășește în prezent 243.000 de fani.
Gazda MediCOOL: „Care sunt cele mai des întâlnite întrebări pe care le pun părinții când vin la tine?”
„Cred că cea mai frecventă întrebare este dacă se face bine. Le răspund că voi face tot ceea ce ține de mine, tot ceea ce spun protocoalele, că nu voi inventa nimic și că o să decidem împreună. (...) Nu putem decide noi pentru ei decât în situațiile de viață și de moarte”.
Iată câteva sfaturi pe care îndrăgitul medic pediatru le oferă prospeților părinți. Primul dintre ele: să se bucure.
La Social COOL, a venit „tipul cool”, actorul și cântărețul Vlad Gherman, cel care interpretează rolul lui „Călin Munteanu” în serialul Adela de la Antena 1. El a dezvăluit că se confruntă cu o rinită alergică de foarte mult timp.
„Pot doar să țin sub control rinita, dar o să trăiesc cu ea mai toată viața. Sunt alergic la părul de pisică, la praf, fac curat, evident, dar am grijă. Cel mai greu îmi e cu părul de pisică pentru că iubesc pisicile”.
Psihologul Cosmina Noaghea a venit la Atelier: Creier și a vorbit despre stereotipuri și funcții de conducere.
Cosmina Noaghea: „La nivel global, numărul femeilor în funcții de conducere este mult mai mic decât cel al bărbaților, dar tendința este spre a crește numărul femeilor în funcții de conducere. A avea această complementaritate este util pentru companii, pentru rezultate, pentru grupurile de oameni și pentru clienți, în final”.
„Există diferențe între femei și bărbați și nu este deloc în regulă să spunem suntem toți la fel”.
MediCOOL, în fiecare sâmbătă, de la 09:30, pe Antena 1 & Antena PLAY
Doctorul Mihail Pautov este o prezență foarte cunoscută în domeniul medical. Acesta aduce săptămânal pe Antena 1 un nou episod al show-ului MediCOOL. Sâmbăta de la 9:30, alături de doctorii Alexandru Meroiu, Elena Popa, Iulia Solomon şi Iuliana Dabija, îşi intervievează invitaţii şi le oferă telespectatorilor cele mai bune sfaturi medicale.
Emisiunea MediCOOL este disponibilă și pe Antena PLAY, cea mai mare platformă de conținut video din România. Cu 9 canale în regim live 24/24 pe care fanii le pot urmări de oriunde ai fi, zeci de emisiuni celebre, seriale de top și știri de ultimă oră, Antena PLAY oferă publicului și cele mai noi episoade din MediCOOL.