Antena Căutare

Noi relaxări de la 1 august. Ce se întâmplă cu masca de protecție. Barurile și cluburile, deschise doar pentru persoane vaccinate

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune noi măsuri de relaxare de la 1 august, referitoare la desfăşurarea activităţilor culturale, artistice şi de divertisment.

Măsuri de relaxare de la 1 august 2021 | shutterstock

În funcție de incidența cazurilor de coronavirus, la festivaluri în aer liber pot participa până la 75.000 de persoane care fac dovada unui test negativ, care au fost vaccinate sau care fac dovada că au trecut prin boală.

Tot în aceleași condiții, nunțile și botezurile se pot desfășura cu până la 400 de invitați. În localitățile cu incidența sub 2 la mie, cluburile și barurile pot funcționa la capacitate maximă, potrivit hotărârii CNSU.

Noi măsuri de relaxare. Acces în baruri, cluburi și săli de jocuri pentru persoane vaccinate

Începând cu data de 01.08.2021 activităţile culturale, artistice şi de divertisment să poată fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, potrivit news.ro.

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, CNSU propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Activitățile se pot organiza și desfășura în toate localitățile indiferent de rata cumulată a incidenței la 14 zile a cazurilor cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Citește și: Ce s-ar putea întâmpla din toamnă cu profesorii care refuză să se vaccineze. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost ferm

Masca de protecţie rămâne obligatorie şi după 1 august

Masca de protecţie va rămâne obligatorie în spaţiile închise şi după data de 1 august. Lucian Bote a precizat că de la această dată nu vor fi neapărat relaxări noi, ci completări la cele existente, dând ca exemplu o creştere a numărului de participanţi la evenimente private.

Ministrul Afacerilor Interne a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Cernavodă, că structurile MAI verifică în continuare dacă se respectă portul măştii de protecţie, iar în caz contrar sunt date amenzi.

“În continuare verificăm respectarea măsurilor de protecţie sanitară care încă sunt în vigoare. Masca, portul măştii la interior este o măsură obligatorie şi chiar o să vă dăm o informaţie legată de măsurile pe care le vom lua de la 1 august, masca va rămâne obligatorie şi după 1 august. Structurile noastre aplică în continuare sancţiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară în fiecare zi. Transmit un mesaj cât se poate de clar, către populaţie, vă rog să respectaţi în continuare măsurile de protecţie sanitară”, a spus Lucian Bode, citat de news.ro.

Barurile şi cluburile vor funcționat până la 70% din capacitatea maximă

„Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea competițiilor sportive cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARSCoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, mai arată CNSU.

De asemenea, se propune ca organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, să fie permisă cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior și 200 în exterior, cu respectarea măsurilor de distanțare și obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența este între 2 și 3 la mie, iar în cazul în care aceasta este sub 2 să fie permisă participarea unui număr de maximum 250 de persoane în interior și 300 în exterior.

Citește și: Zi liberă pentru persoanele care se vaccinează anti-Covid. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Care sunt condițiile

„Se propune, începând cu data de 01.08.2021, desfășurarea activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, până la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5,00-02,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și până la capacitatea maximă dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. Participarea la activitățile prevăzute la alin. (1), este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărâre.

Evenimente private cu participarea a 150 de persoane în spații deschise

„Activitățile se pot organiza și desfășura în toate localitățile indiferent de rata cumulată a incidenței la 14 zile a cazurilor cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărâre.

De asemenea, se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă din 1 august cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența din localitate este între 2 și 3 la mie și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5,00-02,00. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

În cazul în care incidența este mai mică de 2 la mie, la evenimentele private pot participa maxim 200 de persoane în spații deschise sau 150 de persoane în spații închise.

„Se propune organizarea de evenimente private (nunți, botezuri), să fie permisă cu un număr de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în ele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00-02,00 și dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția
cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARSCoV-2”, se mai arată în decizie.

În cazul în care incidența în localitate este mai mică de 2 se permite participarea la evenimente private a maximum 400 de persoane în interior, în aceleași condiții.

În ceea ce privește competițiile sportive, se propune să fie permisă participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 m între persoane, dacă incidența este între 2 și 3 la mie și toți participanții sunt vaccinați, au rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen
rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

În cazul în care incidența este mai mică sau egală cu 2 se permite participarea la competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise până la 75% din capacitatea maximă a spațiului.

Carl Paoli, influencerul de 39 de ani de pe TikTok, care este bunic. Fanii au rămas muți de uimire. Care e povestea lui... (P) Care este diferența dintre un șampon pentru bărbați și un șampon pentru femei?...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x