Antena Căutare

Noi studii îngrijorătoare cu privire la severitatea virusului BA.2, o subvariantă a Omicronului. Ce spun cercetările

Noi experimente de laborator desfășurate în Japonia au constatări îngrijorătoare referitoare la varinata BA.2 a Covid-19.

Galerie
Noi experimente arată că varianta BA.2 poate provoca boli grave | Shutterstock

Noi cercetări sugerează că virusul BA.2, o subvariantă a Omicronului se răspândeşte mai repede decât Omicronul și poate provoca o formă mai severă a bolii Covid-19, potrivit news.ro.

Studiile din Japonia evidențiază că versiunea BA.2 poate provoca boli grave, la fel ca variantele mai vechi ale bolii Covid-19, inclusiv Delta.

Varianta BA.2 este rezistentă la vaccin și la unele tratamente, inclusiv sotrovimab, anticorpul monoclonal care este utilizat în prezent împotriva Omicron.

Citește și: Masca rămâne obligatorie în spațiile închise. Ce a anunțat ministrul Sănătății Alexandru Rafila: „Este clar că nu se renunţă”

Articolul continuă după reclamă

Noi studii referitoare la severitatea variantei BA.2 a COVID-19

„Ar putea fi un virus mai periculos decât BA.1 şi ar putea fi capabil să se transmită mai repede şi să provoace boli mai grave”, aanunțat dr. Daniel Rhoads, şeful secţiei de microbiologie la Clinica Cleveland din Ohio care a analizat studiul desfășurat la laboratoarle din Japonia, dar nu a fost implicat în cercetare.

Versiunea BA.2 a suferit multe mutaţii, în comparaţie cu coronavirusul iniţial care a apărut în Wuhan, China. Versiunea BA.2 are, de asemenea, zeci de modificări genetice care sunt diferite față de tulpina originală Omicron.

„După cum probabil ştiţi, BA.2 se numeşte Omicron ascuns, deoarece testele PCR nu îl identifică (...). Prin urmare, laboratoarele trebuie să facă un pas suplimentar pentru a descoperi această variantă”, a declarat Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a realizat studiul. El mai susţine că aceste constatări dovedesc că BA.2 nu ar trebui considerat o variantă Omicron şi că trebuie monitorizat mai îndeaproape.

Noul studiu a evidențiat faptul că versiunea BA.2 se poate multiplica în celule mai rapid decât versiunea inițială a Omicron, iar celulele se unesc mai repede, aspect care favorizează crearea unor aglomerări de celule care permit multiplicarea mai rapidă a virusului.

Totuşi, cercetărorii spun că anticorpii din sângele persoanelor vindecate recent de Omicron par să aibă o oarecare protecţie mai mare împotriva BA.2, mai ales dacă au fost şi vaccinate anterior. Această imunitatea a persoanelor care au trecut prin varianta originală a Omicronului este „încurajatoare, potrivit lui Deborah Fuller, virolog la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington, care a revizuit studiul.

Particularități ale infecției cu tulpina BA.2

În timp ce primele infectări cu BA.2 au fost depistate în Filipine, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, originea sa este încă necunoscută.

Proprietățile exacte ale BA.2 sunt încă în curs de investigare, însă transpirațiile, durerea în gât și durerile musculare sunt principalele simptome care indică infectarea cu noua tulpină de coronavirus.

Citește și: Omicron este pentru copii şi tineri o varianta mai periculoasă decât Delta. Iată ce spun specialiștii despre acest lucru

Cum până acum nu există dovezi că aceasta cauzează boli mai severe, oamenii de știință preferă să nu se pronunțe încă. Iată ce au descoperit până acum, din primele date:

Un marker care a ajutat la diferențierea Omicron (BA.1) de alte variante SARS-CoV-2 la testele PCR este absența genei S, cunoscută sub numele de „eșecul țintei genei S”. Dar nu este cazul variantei BA.2.

Dar asta nu înseamnă că nu putem diagnostica BA.2 cu teste PCR. Înseamnă doar că atunci când cineva este testat pozitiv pentru SARS-CoV-2, va dura puțin mai mult să știe cu care variantă s-a infectat.

Specialiștii se tem că BA.2 ar putea fi mai infecțioasă decât Omicron. Un studiu preliminar din Danemarca* sugerează că persoanele nevaccinate sunt de aproape 3 ori mai predipuse la a contacta BA.2 decât BA.1 Omicron.

MAE, atenţionare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Ce trebuie să știe românii... MAE le recomandă cetățenilor români evitarea deplasărilor în Ucraina. Ce a anunțat ministerul...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x