O biserică din lemn din judeţul Cluj, inclusă în patrimoniul monumentelor istorice din România, este pe punctul de-a deveni amintire, din cauza nepăsării autorităţilor. Vechi de aproape 200 de ani, lăcaşul mai păstrează intact doar turnul. Aproape toate cele peste 100 de suflete din satul în care se află au fost botezat şi cununate aici.
Bătrânii satului mai trec uneori pe lângă bisericuţa aflată în paragină şi oftează. Le e greu să vadă cum aceasta se degradează.
Odinioară era plină de oameni, dar în prezent este un adevărat pericol să intri în această bisericuţă, deoarece tot ce a mai rămas în picioare este doar turnul însă şi acesta este foarte şubred.
De-a lungul timpului şi clopotele au fost furate şi tot ce mai aminteşte de valoarea acestei biserici este o plăcuţă pe care scrie „monument istoric”.
Construită între 1822 şi 1825 din bârne de brad, biserica a fost ridicată pe o fundație de piatră.
„Fiind construite din brad, e un lemn slab, nu e stejar adica de esenta tare si sunt infiltratii in structura de rezistenta ceea ce duce la disparitia lor, la degradarea rapidă”, a explicat istoricul Constantin Albinetz, director la Muzeul Municipal Dej.
În timp, copacii au crescut prin podeaua de lemn, iar localnicii şi-au făcut o altă biserică, pentru că restaurarea celei vechi depăşea cu mult posibilităţile financiare ale comunităţii. Preotul satului spune că a făcut multe demersuri pentru a salva lăcaşul, inclusiv la Ministerul Culturii, dar fără rezultat.
„Din păcate, evaluarea reparatților fiind foarte mare, în jur la 700.000-800.000 de lei, comunitatea locală nu a putut avea de unde aduna aceşti bani”, a spus Sorin Căpâlna, preotul din satul Pintic.
„Mai avem multe biserici care trebuie salvate. E istoria noastră. Păcat, păcat să se distrugă pentru că sunt grăitoare. Este foarte trist”, a declarat și Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului.
În total, în judeţul Cluj sunt peste 80 de bisericuţe din lemn, ce amintesc de perioada în care ortodocşii din Transilvania nu aveau dreptul să îşi construiască biserici zidite, dar puţine dintre ele sunt conservate.