O elevă din Vâlcea a devenit ghid virtual de conversaţie pentru străinii care aleg să viziteze România. Mai exact, vocea ei a fost folosită în cadrul unei aplicaţii pe telefonul mobil şi îi ajută pe turişti să înţeleagă şi să folosească expresiile uzuale din limba română. Aplicaţia conţine 450 de expresii româneşti, traduse în nouă limbi străine.
Aplicaţia se numeşte „EMATE translator” şi poate fi descarcată gratuit de pe Internet.
Ioana, elevă la Colegiul de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea, dă voce unei aplicații pe telefonul mobil, care este un ghid de conversaţie pentru străinii care vin în România. Aplicaţia a fost realizată în cadrul unui proiect Erasmus Plus, coordonat de profesori din Turcia.
Parteneri în proiect sunt alte nouă ţări. Anul acesta a fost inclusă şi România. Vocea Ioanei a fost aleasă din cea a mai multor elevi şi s-a potrivit cel mai bine pe aplicaţie.
Datorită implicării în realizarea acestui proiect, unitatea de învăţământ a primit certificatul lingvistic european, o distincţie care se atribuie liceelor care au proiecte inovatoare și creative în domeniul predării și învăţării limbilor străine.