Antena Căutare

O mamă ne oferă o lecție de viață. Drumul lung către împlinirea sufletească

În ţara în care unul din şase cupluri nu reuşeşte să aibă copii, în timp ce natalitatea a ajuns la cote îngrijorător de mici, statul decontează doar o procedură de fertilizare in vitro. Când, de fapt, pentru cele mai multe cupluri din România, lupta pentru a avea un copil durează ani întregi, cu costuri uriaşe.

În ţara în care unul din şase cupluri nu reuşeşte să aibă copii, în timp ce natalitatea a ajuns la cote îngrijorător de mici, statul decontează doar o procedură de fertilizare in vitro. Când, de fapt, pentru cele mai multe cupluri din România, lupta pentru a avea un copil durează ani întregi, cu costuri uriaşe.

Dar, cu perseverenţă şi speranţă, poate fi câştigată. Ne-o demonstrează, astăzi, o femeie de 39 de ani, care mai bine de un deceniu a aşteptat ca o minune să vină în viaţa ei. Şi a venit.

După 12 ani de încercări şi o cădere dureroasă Alina Iscru a găsit puterea să se ridice. A urmat sfatul medicului şi a apelat la un doctor supraspecializat în reproducere umană asistată.

”Suferinţă, neîncredere, furie, era aşa un amestec de toate. Şi tot încercam să găsesc o cale să ajung la mintea şi la sufletul ei”, a spus Deliana Predoi, medic specializat în fertilizare.

Asta pentru că psihic, suferinţa cauzată de diagnosticul de infertilitate este la fel de mare ca în cazul unui cancer, iar societatea îl priveşte ca pe un handicap. De aceea, consilierea psihologică este esenţială, la fel şi sprijinul celor din jur.

Şi asta i-a dat putere s-o ia de la capăt, din nou, cu toate procedurile şi cu toate riscurile.În timpul tratamentului, pot să apară de la simple usoare dureri pelvine, chiar şi reacţii alergice.

Este o procedură invazivă, care presupune riscuri de infecţie, sângerare, sunt complicaţii hemoragice care pot să necesite intervenţie chirurgicală.

Alina Iscru este una dintre femeile care, în urma diagnosticului dur, cer ajutorul medicului supraspecializat în reproducere umană asistată. În România, doar 38% dintre paciente fac acest lucru. Un procent covârşitor, de peste 90%, se opresc doar la consultul ginecologic.

Medicii recomandă obţinerea unei sarcini până la vârsta de 35 de ani. Mai târziu, riscurile sunt mai mari.

Procedura se desfăşoară prin puncţii ovariane sub ghidaj ecografic pe cale vaginala. De cele mai multe ori, sub anestezie generala.

În timpul procedurii, eprubetele pe care le avem cu lichid folicular pe care le obţine este transmis prin gemuleţul acela către laboratorul de embriologie.

În laborator, unde se efectuează procedrua de fertilizare - fie fertilizare standard, adică se pun în contact ovocitele cu spermatozoizii.

Contract de 20 milioane de euro pentru reintroducerea tramvaiului la Reşiţa... O bubuitură înfiorătoare s-a auzit ieri, la amiază, în Iași. Autoritățile nu au explicații, dar răspunsul a apărut pe Fa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x