- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este o pagină sublimă a istoriei românești, iar pe 1 Decembrie românii sărbătoresc 101 ani de la acest eveniment istoric.
România și-a câștigat independența prin luptă, în 1877, dar provincii românești se găseau sub dominație austro-ungară și rusească. Pentru ca România să se unifice a fost nevoie să intre Primul Război Mondial în condiții complicate. A dus război greu, soldat cu pierderi materiale și umane, cu Puterile Centrale, iar în 1917 a trebuit să facă față unor alte noi probleme. A fost silită să încheie armistițiu și apoi pace separată, neratificată de Regele Feridinand, a reluat armele și s-a numărat printre puterile câștigătoare.
La Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia s-a exprimat, în adunări impresionante, dorința de unificare, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 reprezentând momentul culminant al procesului istoric. A avut loc atunci momentul suprem prin unificarea Transilvaniei ansamblului națiunii române.
Marea Unire de la 1 decembrie 1918, este văzut de istorici drept un act legitim, dar și o șansă enormă, la care au ajutat trei elemente esențiale: dorința românilor de a se uni și de a nu mai fi nevoiți să lupte frate contra frate, o politică internă de excepție, dar și un context politic internațional oportun și recunoașterea de către Marile Puteri a hotărârilor interne ale statului român.
Oameni Marea Unire - Regele Ferdinand
Regele Ferdinand este considerat ”întregiuitorul de țară” și primul rege al tuturor românilor. El a fost suveranul sub domnia căruia s-a înfăptuit Marea Unire sau România Mare de la 1918. Ferdinand I a fost acel om vizionar sub cârmuirea căruia s-a înregistrat cea mai înfloritoare perioadă a statului românesc modern.
Personalitate extrem de cultivată, Regele Ferdinand avea o educație aleasă, cu o vastă culturală, cunoscând limbile latină, elină, germana, româna, engleza, franceza şi chiar rusa. Își scria singur discursurile și era pasionat de botanică.
Alături de el se afla regina Maria, una dintre cele mai importante figuri ale istoriei noastre, cea care avea să fie infirmieră pe front și diplomat în cancelariile europene și fără de care România Mare ar fi fost un deziderat greu de atins.
Şi mai avea un atu formidabil: alături de el s-a aflat o personalitate minunată, Regina Maria, cea care avea să fie infirmieră pe front şi diplomat în cancelariile europene, cea fără de care, spun istoricii, succesul lui Ferdinand I nu ar fi fost la fel, iar România Mare ar fi fost, cel mai probabil, un deziderat încă şi mai greu de atins.
Regele Ferdinand s-a născut la 24 august 1865 la Sigmaringen, în sudul Germaniei, fiind al doilea fiu al Principelui Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, pretendent la tronul Spaniei. Și-a petrecut primii ani ai copilăriei în reședința familiei din Sigmaringen și a urmat liceul la Dusseldorf.
Ferdinand a vizitat pentru prima dată România la vârsta de 15 ani, împreună cu tatăl lui, Leopold, și fratele lui mai mic, Carol, la ceremoniile Încoronării.
Până la venirea în România, acesta a învățat limba română de la profesorul Vasile D. Păun, fost
În anul 1885 a devenit elev al Școlii Militare din Kassel, pe care a absolvit-o doi ani mai târziu cu gradul de sublocotenent.
La 14 noiembrie 1886, Principele Ferdinand este încorporat, cu acest grad, în Armata României, în cadrul Regimentului 3 linie, infanterie.
Între anii 1887 – 1889, a studiat timp de trei semestre la Universitatea din Leipzig și la Școala Superioară de Științe Politice și Economice din Tübingen.
În noiembrie 1888, Ferdinand a devenit oficial Principele de Coroană al României, la vârsta de 23 de ani, la 14 martie 1889, Senatul României a votat o moțiune de „a înscrie în apelul său nominal pe al doilea fiu al A. S. R. Principele Leopold, Principele Ferdinand, cu următorul titlu «Alteţa Sa Regală Ferdinand, Principe al României, moștenitor presumptiv al Coroanei»”.
Se stabilește în definitiv în România, la data de 19 aprilie 1889, la Palatul Cotroceni.
Regele Ferdinand a fost încoronat rege al tuturor românilor, alături de Regina Maria, în timpul slujbei oficiate de Patriarhul Miron Cristea.
În discursul său, Regele Ferdinand a spus: „Punând pe capul meu, într-această străveche cetate a Daciei romane, coroana de oţel de la Plevna, pe care noi şi glorioasele lupte au făcut-o pe veci coroana României Mari, mă închin cu evlavie memoriei celor care, în toate vremurile şi de pretutindeni, prin credinţa lor, prin munca şi prin jertfa lor, au asigurat unitatea naţională, şi salut cu dragoste pe cei care au proclamat-o într-un glas şi o simţire, de la Tisa până la Nistru şi până la Mare.”
Cea mai importantă realizare din perioada domniei Regelui Ferdinand rămâne noua Constituție a țării, din martie 1923, un un act fundamental care oferea ţării un excelent cadru juridic de dezvoltare.
Regele Ferdinand a murit la data 20 iulie 1927 și a fost înmormântat în prezența a 40.000 de persoane.
Oameni Marea Unire - Regina Maria a României
Pe numele ei, Maria Alexandra Victoria, Prințesa de Edinburgh, este nepoată a Reginei Victoria a Angliei și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. A devenit soția Prințului moștenitor Ferdinand al României la vârsta de 17 ani, iar în anul 1914 a devenit Regina Maria a României.
Regina Maria s-a implicat activ în viața politică, ajungând să fie numită de către Ferdinand comandant onorific al Regimentului 4 Roșiori (cavalerie). A purtat cu mândrie uniforma militară, a îngrijit soldați răniți pe front și a coordonat colaborarea cu Crucea Roșie.
A făcut, după război, lobby la Paris unde a pledat cauza țării noastre cu privire la câștigurile teritoriale și a scris multe cărți și articole despre România.
Oameni Marea Unire - Iuliu Maniu
A trăit între anii 1873 - 1953. S-a născut la Bădăcin, în cmitatul austro-ungar Sălaj, mergând pe un lung drum profesional. A studiat dreptul la Cluj, Budapesta și Viena, apoi a revenit în țară și a profesat șa Blaj ca avocat al Mitropoliei.
La vârsta de numai 24 de ani făcea deja parte din conducerea Partidului Național Român din Transilvania.
Iuliu Maniu a organizat, alături de oameni politucu ca Ştefan Cicio-Pop şi Gheorghe Pop de Băseşti, unirea Transilvaniei cu vechiul Regat. A pregătit, de asemenea, Marea Adunare de la Alba Iulia și a negociat la Viena drepturile minorităților române din Transilvania.
Iuliu Maniu a fost condamnta de autoritățile comuniste, în 1947, la închisoare pe viață: de la penitenciarul din Galaţi a fost transferat, în 1951, la Sighet, unde a murit după doi ani.
Oameni Marea Unire- Iuliu Hossu
Iuliu Hossu a trăit între anii 1885 și 1970. A avut diverse funcții la Episcopia Greco-Catolică din Lugoj: a fost protocolist, arhivar, bibliotecar și secretar, dar și episcop al Episcopiei greco-catolice de Gherla.
În legătură cu Marea Unire de la 1918, acesta a avut un rol esențial, și anume, acela de a citi proclamația de unire a Transilvaniei cu Vechiul Regat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.
Iuliu Hossu a fost condamnat și închis de comuniști deoarece a refuzat trecerea la credința ortodoxă și renunțarea la catolicism.
Oameni Marea Unire - Ion I. C Brătianu
Ion I. C. Brătianu a jucat un rol de primă importanță în Marea Unire din 1918 și în viața politică din România modernă, deținând funcția de președinte al Partidului Național Liberal.
Deși a fost de formație inginer, Ionel Brătianu s-a dedicat exclusiv vieții politice, fiind de cinci ori președinte al Consilului de Miniștri, de trei ori ministru de interne, de două ori ministrul al apărării naționale și de două ori ministru al afacerilor externe.
De asemenea, Ion I. C. Brătianu a fost ales președinte al Consiliului de Miniștri în momentul intrării României în Primul Război Mondial și a condus țara în momente dificile ale etragerii din Moldova.
A preluat guvernarea în anul 1922, după ce a avut loc realizarea și recunoașterea Marii Uniri, asumându-și reforma agricolă și votarea noii constituții în 1923.
Când regele Ferdinand a murit în anul 1927, guvernul condus de Ionel Brătianu a rămas în fruntea țării, sub domnia regelui minor Mihai. În același an Ionel Brătianu a murit subit, ceea ce a fost începutul unei perioade de declin pentru Partidul Național Liberal.
Alte figuri marcante din timpul Marii Uniri au fost: N. Iorga, Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Take Ionescu, Ion Inculeț, Alexandru Averescu, Vasile Stoica, Pantelimon Halippa, Aurel Lazăr, Alexandru Vaida-Voevod, Ștefan Cicio-Pop, Silviu Dragomir, Alexandru Lapedatu, Ioan Suciu, Octavian Goga, Constantin Stere, Iuliu Hossu, Nicolae Titulescu, Sever Bocu, Ion Nistor, Ion Gh. Pelivan, Iancu Flondor, Gheorghe Pop de Băsești, Miron Cristea, Caius Brediceanu, Romul Boilă.
Citește și:
Centenarul Marii Uniri. Cum s-a înfăptuit Marea Unire de la 1 decembrie 1918
La mulți ani, România! Mesaje, sms-uri, felicitări de Marea Unire
Copilul care nu trebuia să moară. Defibrilatorul salvator, cărat cinci etaje de asistente: "Ianis era vânăt. I-a țâ... Schimbare bombă în educație! S-ar putea da amenzi de 10.000 de euro în școlile din România! Regula de neînchipuit ce ar ...