Gripa aviara. O maladie mai dureroasa decat engleza lui Emil Boc. H5N1. Doua consoane si doua cifre care se traduceau in "cosmar" in orice limba a Pamantului. Pentru autoritatile romane, a fost mai ceva ca o invazie a otomanilor pe vremea lui Mircea cel Batran. In 2006, romanii-si imaginau escadrile de pasari migratoare care iau la tinta tara. Iar in momentul in care primul focar a fost depistat, la Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea, ministrul Mediului de atunci, Gheorghe Flutur a demarat ofensiva.
Baricadele, care aveau mai tarziu sa-i poarte numele, au fost instalalte oriunde o gaina mergea mai ciudat, avea o privire bizara sau stranuta. Sate intregi au fost blocate. Nimeni nu intra si nimeni nu iesea fara sa fie verificat la sange. Teroristul cu pene se putea ascunde oriunde si putea raspandi virusul. Ceamurlia de Jos a fost prima localitate care facut cunostiinta cu ofensiva anti-aviara.
In multele decenii pe care le-a trait in eterna si fascinanta Romanie, Nea Sima credea ca le-a vazut pe toate. Asta pana cand i-a vazut pe mascati la poarta, in cautarea gainii aviare. Si mai apoi, carantina care a izolat satul.
“Era toamna cand trebuia sa adun dupa camp, cocenii porumbul. Ma duceam pana la pod, ma trimiteau inapoi, acasa”, povesteste el.
De cand mascatii i-au macelarit gainile, nea Sima a renuntat sa mai creasca pasari multe. Acum are doar sapte inaripate in curte, in frunte cu cocosul Stelica. Doar ele ii mai tin de urat.
Nici pasarile migratoare n-au scapat de zelul ministrului. Berzele au scapat insa, pentru ca autoritatile s-au trezit cu un nou focar de gripa aviara, de aceasta data in judetul Brasov. Codlea a devenit aproape instantaneu o zona inchisa.
“Medicii veterinari au facut dezinsectia in gospodariile populatiei. Inchipuiti-va colegi care au facut curat, curatenie mecanica, in adaposturile de pasari din mediul rural, au aplicat dezinfectante, au varuit”, spune Dorin Enache, directorul Directiei Snitar-Veterinare Brasov.
Asta isi amintesc autoritatile. Pentru oameni insa e ceva mai greu sa vada lucrurile la fel. Tot ce-au vazut au fost armate de costume albe care veneau si luau pasarile din cotet, le omorau, le bagau in sac si le aruncau in remorca.
In cele din urma, panica aviara a trecut. Dar nici la sapte ani dupa masacru galinaceelor din Romania oamenii nu au gasit un raspuns la intrebarea "A fost sau n-a fost?" Si-atunci, ca si-acum de altfel, exista multi care sunt convinsi ca totul a fost de fapt o mare escrocherie. Ce anume s-a intamplat in vara tulbure a lui 2006, nu stiu prea sigur. Dar teorii exista.
In numele cruciadei impotriva dusmanului aviar au murit cateva milioane de pasari. Numai in judetul Brasov putin peste 1 milion de inaripate au fost luate din confortul cotetului, bagate in saci si incinerate. Iar polita pentru isteria H5N1 au platit-o aceiasi oameni care au tras si initial ponoasele. Oamenii lasati fara pasari.
Observator Special: Indicatoarele mortii: nici macar crucile de pe marginea soselelor nu ii fac pe soferi sa incetineasc... Observator Special: Ce mesaje transmitem prin hainele din garderoba: diferenta subtila dintre vulgar si sexy...