Antena Căutare

OBSERVATOR SPECIAL: Fabrica Vitrometan Medias, o poveste cu final trist. Ce s-a ales din cristalul romanesc

S-a ales praful de cristalul romanesc! Timp de trei decenii, a reprezentat stralucirea industriei noastre si a adus milioane de euro la bugetul de stat. Majoritatea obiectelor produse la Vitrometan Medias mergeau la export, asa ca - cine isi dorea sa aiba in casa macar cateva pahare din cristal - trebuia sa aiba ori niste conexiuni bune, ori o rabdare infinita pana cand putea gasi asa ceva in magazine. Singurii romani care beneficiau - fara restrictii - de frumusetea "cristalurilor de Medias" erau nomenclaturistii. Desigur, in frunte se situau Nicolae si Elena Ceausescu, carora conducerea fabricii le facea cadou platouri omagiale, vaze, scrumiere si pahare perfect finisate, si - bineinteles - candelabre. De altfel, acestea din urma inca mai pot fi admirate la Palatul Parlamentului.

Vitrometan Medias, fabrica ce a adus Romaniei glorie si profit. Inainte de Revolutie avea peste trei mii de angajati. Au mai ramas doar doua sute. Cei mai multi sunt aceiasi care acum trei zeci de ani au faurit primul cristal romanesc. Mandrie au simtit, mai mult, pe vremea lui Nicolae Ceausescu. Si, culmea, pe cei mai multi ii cheama tot Nicolae.

Noi i-am cunoscut pe patru dintre ei. Primul a iesit de 11 ani la pensie. Cum sticla a ramas viata lui, a muncit in continuare: “Imi este dor de toti anii care au trecut, pentru ca este o meserie destul de complicata sticlaria si trebuie sa-ti placa, daca nu-ti place sticlaria nu poti s-o executi, nu se leaga nimic”.

Atunci functionau sase cuptoape. Acum le-a mai ramas doar unul. Declinul a inceput dupa Revolutie, cand statul a introdus accize si a scumpit gazul metan. Usor, usor, cristalul a ramas o amintire. Sticlarii, insa, n-au plecat. Al doilea Nicolae are aproape 80 de ani, dar munceste ca la 20.

Arhitectul Anca Petrescu isi aminteste si el, cu nostalgie, de acele vremuri. Ei desenau, iar sticlarii executau: “Erau niste oameni de o calitate exceptionala, de o seriozitate exceptionala. N-aveai voie sa gresesti un milimetru. Este unica cladire din lume care are atat de multe candelabre, in sala Unirii avem candelabre de o tona. Totul era foarte bine studiat si foarte bine gandit pentru ca lumina sa fie foarte bine reflectata si sa difuzeze”.

Un candelabru de cristal costa 2.000 de lei. Dupa Revolutie ajungea la 20 de milioane de lei vechi. In prezent la noi nu se mai fac, iar in strainatate un candelabru ajunge la cateva mii de euro.

Fabrica Vitrometan Medias mai produce doar obiecte din sticla. Decantoare de vin, vaze, boluri, pahare. Cele mai multe dintre ele, insa, nu ajung in casele romanilor, ci la export.

OBSERVATOR SPECIAL: „Sfatul Batranilor” din Copsa Mica, un exemplu de urmat... UPDATE! COD ROSU de inundatii pentru raul Jiu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x