Sporturile de iarnă reprezintă o modalitate excelentă să-ți menții condiția fizică în sezonul rece și, în același timp, să te relaxezi. La fel ca în oricare alt sport, și când vine vorba despre cele de iarnă precauția este foarte importantă pentru a evita accidentele și pentru a-ți menține temperatura corporală la o valoare optimă.
Indiferent de vârstă, practicarea sporturilor de iarnă poate fi riscantă, dacă nu ești pregătit pentru acest gen de activitate.
Echipează-te corespunzător
Pentru a te bucura din plin de sporturile de iarnă, ai nevoie, în primul rând, de echipament adecvat. Înainte de a te aventura în mijlocul naturii, caută, în magazinele de specialitate, geaca ski barbati, bluze și hanorace, pantaloni ski barbati, bețe de ski, parazăpezi, clăpari, cască, mănuși și căciulă, astfel încât să fii bine echipat pentru a petrece cât mai mult timp pe pârtie, fără să simți vreun disconfort.
Cele mai frecvente răni în rândul celor care schiază sunt la nivelul genunchilor, încheieturilor, spatelui și gâtului. Având echipamentul potrivit poți reduce riscul unor răni grave.
Pregătește-te fizic
Pregătirea fizică este o parte esențială pentru orice sportiv. Când vine vorba despre activitățile de iarnă, corpul este mai solicitat. Frigul are un impact puternic asupra temperaturii corporale, ceea ce înseamnă că anumite organe (de exemplu, plămânii) vor avea mai mult de lucru, pentru a îndeplini funcțiile organismului.
De regulă, sporturile din timpul iernii solicită mai mult anumiți mușchi, în comparație cu activitățile din sezonul cald, de pildă. De aceea, este important să începi pregătirea fizică pentru sporturile de iarnă cu mult înainte de debutul sezonului de ski.
Un program de activități fizice de pregătire pentru iarnă ar trebui să cuprindă exerciții care să pună în mișcare tot corpul: de la urcatul scărilor, mersul pe bicicletă și joggingul până la mișcările de fitness care antrenează toate grupele musculare. Intensitatea unor astfel de antrenamente, realizate de cel puțin trei ori pe săptămână, ar trebui să varieze între 20 și 45 de minute.
În apropierea momentului în care vei merge pe pârtie, este bine să adaugi un antrenament cardio cu o durată mai lungă, dar mai scăzut în intensitate, pentru a crește rezistența corpului.
Nu uita de hidratare
Hidratarea este la fel de importantă iarna cum este și în sezonul cald. Consumă suficiente lichide înainte de a practica sporturi de iarnă, în timp ce ești pe pârtie și după ce termini antrenamentul, chiar dacă nu îți este sete. Te poți deshidrata din cauza transpirației, a respirației, a umidității, a vântului. Însă, nu întotdeauna îți dai seama de acest lucru în sezonul rece.
Pentru a te bucura din plin de sporturile pe care le practici în sezonul rece, este important să ai grijă de organismul tău. Bucură-te de un somn de calitate, înainte de a merge pe pârtie, mănâncă sănătos și nu uita să consumi lichide. Somnul are un rol important în refacerea organismului, motiv pentru care este esențial să fii bine odihnit înainte de a face sport.
Nu mai e mult până când vor cădea primii fulgi de nea, așa că nu lăsa pe mâine antrenamentele care te pregătesc pentru sporturile de iarnă.
Ce poți să faci dacă te dor urechile de la purtatul măștii de protecție. Trucuri ușor de aplicat... Rezultate Loto 28 octombrie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...