Vom mânca o pâine mai scumpă. Brutarii sunt pe cale de dispariţie, cumpărătorii tot mai puţini, iar cei 80 de bani pe care îi plătim pentru o pâine nu reuşesc să acopere cheltuielile dintr-o brutărie.
Aşa că patronatul vorbeşte despre scumpiri. Culmea e că anul acesta se anunţă una din cele mai mari recolte de grâu din ultimii cinci ani, însă, grâul nu are cerere, iar pâinea nu se vinde.
Pâinea aburindă, proaspăt scoasă din cuptorul brutăriei nu mai este căutată ca altă dată. Se vede şi în cifre. De la an la an mâncămn tot mai puţină. Un lucru bun pentru sănătate.
80 de bani, cât costă o franzelă, abia acoperă costurile
Angajatorii abia mai găsesc oameni dispuşi să muncească la foc continuu pe un salariu de 1.500 de lei. Pâinea care vine gata preparată de peste hotare,costă şi de 20 de ori mai mult decât pâinea din brutăriile noastre. Sortimentele din cereale integrale, tărâţe şi fel de fel de adaosuri de seminţe îi fac pe unii să dea şi peste 10 lei pentru o franzelă. Toţi caută să mănânce mai eco, mai sănătos. Fabricile tradiţionale spun că nu mai au de ales. Scumpesc sau aşteaptă falimetul.