Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Adela

Pediatrii romani vor fi instruiti de secialisti din Italia

O simpla schimbare legislativa ar putea sa aduca in tara doctorii romani care au facut performanta in strainatate. Acum, specialisti recunoscuti la nivel international nu pot profesa in Romania daca nu fac, din nou, rezidentiatul. Pana la schimbarea legii, ministrul Sanatatii a venit cu o solutie pentru chirurgia cardiovasculara. Specialisti italieni vor veni in Romania sa-i pregateasca pe doctorii nostri si vor opera copiii care sufera de malformatii cardiace.

Anual, in Romania se nasc peste 2.000 de copii cu malformatii cardiace. Doar cateva sute dintre ei pot fi operati in tara. Restul sunt trimisi la spitalele din afara, unde statul roman plateste intre 50.000 si 80.000 de euro pentru o interventie. Ministerul Sanatatii vrea sa schimbe situatia, asa ca a apelat la ajutorul specialistilor de la Clinica San Donato din Italia.

In Romania, medicii vor fi instruiti in patru mari centre din tara la Bucuresti, Iasi, Targu Mures si Cluj, care la randul vor fi dotate cu aparatura medicala necesara interventilor pediatrice pe cord. Specialistii italieni au vizitat deja noua sectie de chirurgie cardio vasculara a Spitalului Marie Curie.

Pentru a atrage medicii romani inapoi in tara, Raed Arafat pregateste un act normativ prin care vor fi recunoscute automat in Romania diplomele specialistilor care au absolvit medicina in SUA, Canada, Israel dar si alte state cu care Romania nu are acorduri de recunoastere a studiilor.

Recomandari