“E greu sa ai un pacient in fata si sa nu poti sa-i dai, pentru ca nu ai medicamente, nu exista aparatura sau poate, in locul respectiv, nu exista specialistul care trebuie”, sustine Mihaela Serban, eleva la Scoala Postliceala Sanitara „Carol Davila" din Bucuresti.
Asa se vede realitatea prin ochii unei viitoare asistente medicale. Numai ca imaginea ei se va schimba plecand in strainatate. Mihaela are 37 de ani si invata la Scoala Postliceala sanitara cu toate ca are o meserie "superioara". Este inginer in domeniul aeronautic. Viitoarea meserie este total opusa. “In sala de nastere, eu mi-am dat seama ca asta trebuie sa fac. A fost un moment asa, neasteptat”, mai spune femeia.
Ca Mihaela mai sunt sute de tineri care, desi au studii superioare, vin sa se reprofileze la scoala postliceala sanitara. Dar nu pentru a practica meseria in spitalele de stat din Romania. Si diplomele nu conteaza, nici cea de la facultate, nici cea de la bacalaureat. Meseria e meserie.
In aproape fiecare zi lucratoare, un asistent medical depune cereri pentru a pleca din Romania.
Marea Britanie este tara preferata a asistentilor romani. Urmeaza Elvetia, tarile nordice si in Italia. Si asa Romania ramane cu un asistent care sa ingrijeasca din ce in ce mai multi pacienti. Pe un salariu de 200 de euro. In strainatate, ar castiga si de zece ori mai mult.
Foto: Intact Images
AVIZ AMATOARELOR! Cel mai mare targ de nunti din Romania va fi deschis pana duminica... OBSERVATOR SPECIAL: Otrava curata. In Vaslui, 10.000 de fantani au apa infestata cu nitrati...