Antena Căutare

Pesta porcină a lăsat România fără ferme de porci, iar acum au apărut alte probleme! Ce se întâmplă în rândul crescătorilor de vaci

După ce pesta a lăsat România fără ferme de porci, acum sunt probleme şi în rândul crescătorilor de vaci! Fermierii se plâng că afacerile lor devin tot mai puţin profitabile şi asta pentru că nu mai găsesc oameni care să îi ajute.

După ce pesta a lăsat România fără ferme de porci, acum sunt probleme şi în rândul crescătorilor de vaci! Fermierii se plâng că afacerile lor devin tot mai puţin profitabile şi asta pentru că nu mai găsesc oameni care să îi ajute. Mai mult, sunt nevoiţi să vândă laptele obţinut la un preţ de nimic. Lapte care, odată ajuns în marile lanţuri de magazine, costă chiar şi de 6-7 ori mai mult.

Suntem la câteva zeci de kilometri de Buzău, în comuna Cilibia. Ferma aparţine lui Marius Georgescu. Omul deţine mai bine de 50 de vaci, dintr-o rasă cunoscută pentru productivitatea ei. Obţine zilnic peste 150 de litri de lapte. Degeaba! De profit doar rareori poate fi vorba.

”De la noi pleacă cu un leu un litru de lapte, în magazine şi supermarketuri e în jur de cinci lei, patru lei”, a mărturisit Marius Georgescu, fermier.

În vară, însă, situaţia a stat şi mai rău. Fermierii au dat litrul de lapte şi cu 60 de bani. Acum, micile ferme supravieţuiesc doar prin subvenţiile de la stat. Un ajutor care însă va dispărea peste doi ani.

”Au fost cerute in cererile unice.de catre un numar de181 de ferieri pentru un efectiv de peste 4300 de capete. Ei pot primi banii cu conditia sa prezinte la APIA documentele justificative.”, a declarat Claudia Stelea, director APIA Buzău.

Soluţii pentru ca afacerile să rămână în picioare există însă. Producătorii se pot asocia în cooperative. La ora actuală, în magazine preţul unui litru de lapte este şi de cinci ori mai mare decât cel vândut de fermieri.


Ce trebuie să știi despre cadourile acordate salariaților de Crăciun și de Revelion! Iată cum sunt impozitate! ... Poți să nu plângi? Copii săraci, către Moș Crăciun: "Mă numesc Alexandra și te rog, dacă poți, să-mi aduci două por...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x