Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în cadrul soluționării unui recurs în interesul legii (RIL), a hotărât că soții nu pot divorța doar în baza unui acord de mediere.
Potrivit avorcatnet.ro, recursul a fost promovat de Avocatul Poporului, care consideră că divorțul este o acțiune personală, acesta neputând face obiectul medierii. Astfel, soții nu ar putea să ceară unei instanțe să ia act de un asemenea acord. Opinia instanțelor, până acum, era împărțită: unele considerau că se poate divorța în baza unui acord de mediere, altele că nu.
Modificarea va deveni obligatorie de la publicarea în Monitorul Oficial!
Atenție, de reținut! Potrivit ICCJ, doar divorțul în sine nu poate fi făcut prin mediere. Prin intermediul unor elemente anexe divorțului, poate exista un acord de mediere. Ce înseamnă asta? Soții pot să se înțeleagă cu privire la forma divorțului (culpă comună sau personală) sau pot să stabilească unele aspecte ce privesc alte chestiuni accesorii (de exemplu, numele soților, după divorț), atât timp cât este respectat interesul superior al copilului.
Citește și:
Modificări majore pentru tinerii care se căsătoresc și pentru părinți! Cum se va schimba legea
Ipoteză nouă în cazul asistentei snopite în bătaie de soț: ”O umilea din cauza amantei!” Medicii se tem că ar fi fost ot... Accident extrem de grav în Covasna! Două persoane au murit și alte două sunt rănite...