O poluare cu iod radioactiv a fost depistată la groapa de gunoi Glina aflată în apropiere de București, potrivit societății Societatea Ecorec SA, care o administrează.
Societatea Ecorec SA a transmis că deșeuri ce conțin iod radioactiv au fost aduse în incinta gropii de gunoi de către Primăria Sectorului 2. Astfel, potrivit societății, s-a încălcat legislația în vigoare.
Poluarea cu iod radioactiv de la groapa de gunoi Glina reprezintă un pericol pentru gospodăriile aflate la o distanţă de sub 100 de metri de focar.
Potrivit specialiştilor, iodul radioactiv reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor prin fenomenul de răspândire a izotopilor radioactivi eliberaţi în atmosferă la o distanţă de sub 1000 metri faţă de case şi gospodării.
Autorităţile române nu au comunicat nicio măsură până în prezent pentru detectarea creşterii nivelului de iod radioactiv în zona limitrofă, deși există gospodării şi case aflate la mai puţin de 70 de metri, faţă de cei 1000 de metri prevăzuţi de lege, de groapa de gunoi Glina, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Europeane pentru Dezvoltare Ecodurabilă AEDE.
Poluarea cu iod radioactiv face parte dintr-un şir de poluări şi incendii ce au avut loc la groapa de gunoi Glina. Cel mai recent caz de poluare a fost cel provocat de deşeurile toxice provenite de la Aro Câmpulung ce au fost amestecate cu deşeurile municipale.
Direcţia de Sănătate Publică prin adresa nr 6679/4.10.2018 a specificat faptul că nu se respectă zona de protecţie sanitară din cauza prezenţei caselor de locuit la o distanţă de sub 100 de metri de gropa de gunoi Glina, faţă de 1000 metri distanţa obligatorie prevăzută de lege.
Potrivit Asociației, reautorizarea gropii de gunoi Glina reprezintă un pericol enorm pentru sănătatea comunităţii locale din jurul gropii de gunoi, dar şi pentru sănătatea bucureştenilor care sunt expuşi oricând la contaminări, intoxicaţii, radiaţii şi alte daune provenite din acest focar.