Antena Căutare

Crestinii ortodocsi intra astazi in Postul Craciunului

Incepand din 14 noiembrie, timp de 40 de zile, pana in Ajun , crestinii ortodocsi tin postul Craciunului. In aceasta perioada, credinciosii nu au voie sa manance carne sau produse lactate, iar in toate zilele de sambata si duminica au dezlegare la peste.

Postul Craciunului este al doilea post ca importanta dupa cel al Pastelui. Timp de 40 de zile, credinciosii nu trebuie sa consume produse de origine animala. In zilele de sambata si duminica, au dezlegare la peste, vin si untdelemn.

Prima zi de dezlegare la peste este pe 21 noiembrie, de Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Este urmata de 30 noiembrie, de sarbatoarea Sfantului Andrei, 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, 13 decembrie, de Sfantul Ierarh Dosoftei si 18 decembrie, de sarbatoarea Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul.

Ziua de Ajun este cea mai aspra din post. Credinciosii ajuneaza (tin post negru) pana in ceasul al noulea, cand, in unele zone, se obisnuieste sa se serveasca grau fiert cu fructe si miere. In aceasta zi, oamenii pregatesc bucatele pentru Craciun, care sunt duse la biserica pentru a fi sfintite.

In ziua de 14 noiembrie, de Lasata secului, oamenii de la sate pregatesc o masa copioasa, cu carne, vin si tuica. In unele zone, exista obiceiul ca resturile de la masa sa fie aruncate la rasarit, pentru ca pasarile sa nu distruga recoltele, oalele se aseaza cu gura in jos, iar femeile nu au voie sa coasa sau sa toarca lana.

Dupa Lasata secului, oalele si vasele sunt spalate cu cenusa sau lesie, pentru a nu mai avea nicio urma de carne.

La catolici, Postul Craciunului se numele "Jejunum Adventus Domini" si tine doar trei saptamani.

FOTO: Intact Images

STUDIU: Cancerul pulmonar va afecta de trei ori mai multe femei, in urmatorii 30 de ani!... Studiu: Doar patru romani din zece se considera fericiti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x