Căutare Live

Crestinii ortodocsi intra astazi in Postul Craciunului

Incepand din 14 noiembrie, timp de 40 de zile, pana in Ajun , crestinii ortodocsi tin postul Craciunului. In aceasta perioada, credinciosii nu au voie sa manance carne sau produse lactate, iar in toate zilele de sambata si duminica au dezlegare la peste.

Postul Craciunului este al doilea post ca importanta dupa cel al Pastelui. Timp de 40 de zile, credinciosii nu trebuie sa consume produse de origine animala. In zilele de sambata si duminica, au dezlegare la peste, vin si untdelemn.

Prima zi de dezlegare la peste este pe 21 noiembrie, de Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Este urmata de 30 noiembrie, de sarbatoarea Sfantului Andrei, 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, 13 decembrie, de Sfantul Ierarh Dosoftei si 18 decembrie, de sarbatoarea Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul.

Ziua de Ajun este cea mai aspra din post. Credinciosii ajuneaza (tin post negru) pana in ceasul al noulea, cand, in unele zone, se obisnuieste sa se serveasca grau fiert cu fructe si miere. In aceasta zi, oamenii pregatesc bucatele pentru Craciun, care sunt duse la biserica pentru a fi sfintite.

In ziua de 14 noiembrie, de Lasata secului, oamenii de la sate pregatesc o masa copioasa, cu carne, vin si tuica. In unele zone, exista obiceiul ca resturile de la masa sa fie aruncate la rasarit, pentru ca pasarile sa nu distruga recoltele, oalele se aseaza cu gura in jos, iar femeile nu au voie sa coasa sau sa toarca lana.

Dupa Lasata secului, oalele si vasele sunt spalate cu cenusa sau lesie, pentru a nu mai avea nicio urma de carne.

La catolici, Postul Craciunului se numele "Jejunum Adventus Domini" si tine doar trei saptamani.

FOTO: Intact Images

Sfântul Ștefan: Peste 400.000 de români își serbează onomastica... UPDATE! FMI: Pensiile speciale ale militarilor nu vor depasi 350 de lei...
Parteneri
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Unde te poți distra iarna aceasta
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa sunt deja deschise și gata să-și primească vizitatorii. În ciuda pandemiei de COVID-19, multe orașe mari au decis să-și deschidă porțile pentru cei dornici să experimenteze magia sărbătorilor de iarnă. Deși vor exista restricții de participare, oamenii sunt așteptați în număr cât mai mare.
Catine.ro
Ultimele știri