- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sfintele Sărbători de Paște 2023 sunt întâmpinate cu pregătiri ample și multă emoție. Fie că este vorba de curățenia generală din case sau de pregătirea preparatelor alese, credincioșii nu trec de această sărbătoare fără să își curețe și sufletul. Spovedania este taina religioasă prin care oamenii își pot destăinui păcatele în fața duhovnicului, fără să se rușineze sau pur și simplu, se eliberează de gândurile și grijile care îi macină.
Deși aceasta se poate realiza ori de câte ori simț nevoia, cei mai mulți aleg să o săvârșească în Săptămâna Mare de dinaintea Paștelui cunoscută și drept Sătpmâna Patimilor. Pe lângă alegerea duhovnicului, mai marii Bisericii spun că un alt pas extrem de importat îl reprezintă și pregătirea înainte pentru spovedanie. Iată ce trebuie să faci ca să fii gata de Sfanta Taină.
Cum te pregătești înainte de spovedanie. Ce trebuie să știi despre Sfânta Taină
„Spovedania este destainuirea rostita a faptelor, si cuvintelor, si gandurilor viclene, facuta de buna voie, cu frangerea inimii, cu osandire de sine, limpede, fara rusine, cu hotarare, catre un duhovnic randuit canonic”, spune Sfantul Nicodim Aghioritul, tratand despre Taina Sfintei Spovedanii, in cartea sa Indrumar de marturisire.
Fie că mergi la spovedit pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru ceea ce ai sau pentru a-ți elibera sufeltul de greutățile vieții cotidiene, pregătirea pentru spovedanie conține mai mulți pași importanți, ce trebuie urmați.
Citește și: Tradiții în Săptămâna Mare 2023. Ce obiceiuri există pentru fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Potrivit ortodoxia.me, fețele bisericești îi sfătuiesc pe enoriașii sa treacă printr-un „examen al constiintei”, cu câteva zile înainte, în pregătirea pentru spovedanie. De asemenea, aceștia pot citi pacatele din ghidul de Spovedanie, iar pe cele pe care știu că le-au săvârșit să le noteze pe o hartie pentru a nu le uita.
În ziua în care se merge la Spovedanie, este bine să citească rugăciuni înainte de Sfânta Taină. Un alt detaliu extrem de important este că spovedania nu trebuie facută formal. Pentru a avea efectul, mărturisea păcatelor în fața lui Dumnezeu trebuie făcută cu asumare și căință.
Te poti spovedi daca nu ai ținut post? Ce spun preoții
Aceeași sursă mai transmite că, în Biserica Ortodoxă Română, oamenii se pot spovedi începând cu vârsta de șapte ani. În mod normal, creștinii se spovedesc la duhovnicul de la parohia de care aparțin, însă preotul nu poate fi impus, așa că îl pot alege după bunul plac.
Deși credința populară spune că spovedania nu poate fi făcută fără post, fețele bisericești o contrazic. Chiar dacă sunt oameni care țin tot postul, de 48 de zile, în timp ce alții țin post doar în Săptămâna Patimilor și miercurea și vinerea, acesta nu este obligatoriu dacă nu veți merge apoi și la Sfânta Împărtășanie.
Citește și: Cum va fi vremea de Florii și Paște 2023. Meteorologii au anunțat prognoza meteo pentru zilele de sărbătoare
Rugăciunea puternică pe care să o rostești înainte de spovedanie. Îți va elibera sufletul
De asemenea, rugăciunea are rol foarte important pentru pregatirea înainte de spovedanie. Ne ajută să fim sinceri cu noi înșine, dar mai ales, facilitează comunicarea cu duhovnicul în fața căruia urmează să ne ușurăm sufletul de greutăți, potrivit doxologia.ro.
Iată ce rugăciune este bine să rostești înainte de Sfânta Taină pentru a avea parte de bunăstare sufletească
„Ție, Doamne, Celui Ce ești Unul bun și Care nu ții minte răul, Îți mărturisesc păcatele mele. La tine cad strigând eu, nevrednicul: greșit-am, Doamne, greșit-am și nu sunt vrednic să caut spre înălțimea cerului din pricina mulțimii nedreptăților mele. Dar, Doamne al meu, dăruiește-mi lacrimi de pocăință, Cel Ce ești Unul Bun și Milostiv, ca prin acestea rugându-mă Ție, să mă curățesc mai înainte de sfârșitul meu de tot păcatul. Căci prin înfricoșătoare și groaznice locuri am a trece odată ce mă voi despărți de trup, și mulțime de demoni întunecați și lipsiți de omenie mă vor întâmpina atunci, și nimeni nu mă va însoți ca să-mi vină întru ajutor sau să mă izbăvească.
Pentru aceea cad înaintea bunătății Tale, să nu mă dai celor ce mă batjocoresc, nici să se laude cu mine vrăjmașii mei, Bunule Doamne, nici să zică: în mâinile noastre ai venit și nouă ne-ai fost dat. Nu, Doamne, nu uita mărinimiile Tale și nu-mi răsplăti mie după fărădelegile mele, nici nu Îți întoarce fața Ta de la mine. Ci Tu, Doamne, mustră-mă, însă cu milă și îndurare, ca să nu se bucure de mine vrăjmașul meu. Ci stinge înfricoșarea lui care o îndreaptă asupra mea și toate lucrurile lui le zădărnicește. Și dă-mi cale neîmpiedicată către Tine, Bunule Doamne, pentru că și de am păcătuit, n-am alergat la alt tămăduitor și n-am întins mâinile mele către Dumnezeu străin.
Nu lepăda, dar, rugăciunea mea, ci auzi-mă întru bunătatea Ta și întărește inima mea întru frica Ta. Și să fie harul Tău asupra mea, Doamne, Lumină mai presus decât toată lumina, Bucurie mai presus decât toată bucuria, Odihnă mai presus decât toată odihna, Viața cea adevărată și mântuirea, care rămâi în vecii vecilor. Amin” (Starețul Gheorghe Zăvorâtul din Zadonsk, Îndrumar pentru spovedanie, editura Sophia, pp. 60-61)