Antena Căutare

Unic în România: Clujul devine primul oraș care implementează alfabetul culorilor și hărți tactile ale orașului pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

Alfabetul culorilor destinat persoanelor cu deficiențe de vedere este pentru prima dată implementat în Cluj, fiind vorba despre un sistem tactil care le permite să citească şi să recunoască eficient culorile.

| hepta

Alfabetul culorilor destinat persoanelor cu deficiențe de vedere este pentru prima dată implementat în Cluj, fiind vorba despre un sistem tactil care le permite să citească şi să recunoască eficient culorile, transmite un corespondent MEDIAFAX.

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, potrivit unui mesaj postat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, a spus că se vor realiza trasee turistice pe baza alfabetului culorilor pentru persoanele cu deficienţe de vedere în cadrul ediţiei 2019 a Zilelor Clujului.

„Cluj-Napoca este primul oraş din România care implementează alfabetul culorilor pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Primăria a semnat un acord de parteneriat cu Asociaţia Scripor în vederea implementării Alfabetului Scripor - un sistem tactil care permite persoanelor cu deficienţe de vedere să citească şi să recunoască eficient culorile. Parteneriatul constă în implementarea unor măsuri de accesibilizare a serviciilor oferite de municipalitate, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung, cum ar fi machete ale clădirilor primăriei de pe Calea Moţilor şi din Piaţa Unirii şi hărţi tactile pentru acestea folosind <<alfabetul culorilor>>, pentru a facilita accesul persoanelor cu deficienţe de vedere. De asemenea, se vor realiza trasee turistice pe baza alfabetului culorilor pentru persoanele cu deficienţe de vedere în cadrul ediţiei 2019 a Zilelor Clujului”, se subliniază în documentul citat.

Primarul Clujului, Emil Boc a mai subliniat faptul că în viitor vrea să implementeze hărţi tactile în alfabetul Scripor cu principalele trasee de transport public, care se vor amplasa în staţiile de autobuz, pentru facilitarea utilizării mijloacelor de transport.

Articolul continuă după reclamă

„Analizăm, împreună cu autorul proiectului, Tudor Scripor, extinderea acestuia la nivelul întregului oraş, astfel încât să fie incluse Parcul Central, Cluj Arena, BTarena, Muzeul de Artă, Parcul Etnografic<<Romulus Vuia>>, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biblioteca Centrală şi Judeţeană, Grădina Botanică <<Alexandru Borza>>, Aeroportul Internaţional <<Avram Iancu>> Cluj, Gara, centre comerciale. Aceasta presupune amplasarea de machete sau hărţi tactile la intrarea fiecăreia dintre instituţiile mai sus menţionate, pentru a facilita accesul la informaţie al persoanelor cu deficienţe de vedere”, a explicat edilul Clujului.

Prin luarea acestor măsuri se urmărește ridicarea standardelor de calitate a vieții tuturor cetățenilor orașului Cluj. Parteneriatul durează cinci ani și se așteaptă ca totul să ia cât mai repede o formă concretă și să se ducă la bun sfârșit tot ce s-a propus.

Alfabetul Scripor este invenţia clujeanului Tudor Scripor care a fost premiat în aprilie 2019 cu Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, secţiunea Educaţie, Cultură şi Artă.

Un pescar din Satu Mare a reuşit să prindă o captură record... Românca și fiul ei de opt ani erau în vacanță când au fost uciși de furtuna din Grecia. Lacrimi și durere după haosul di...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x