Protestele de duminică, din România, au fost tratate pe larg de presa internaţională, care notează că Guvernul a "calculat greşit", iar retragerea Ordonanţei de Urgenţă 13 şi demisia ministrului Justiţiei Florin Iordache nu au fost suficiente pentru a “controla incendiul” şi că oamenii aşteaptă votul din Parlament. Publicaţiile străine evocă şi formarea drapelului românesc în Piaţa Victoriei.
Mii de români au protestat duminică la Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării faţă de Guvernul social-democrat care a încercat la începutul lunii să slăbească lupta anticorupţie, scrie Reuters.
Cel puţin 50.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Victoriei din Bucureşti, cu pancarte pe care scria “Rezist”. La ora 21, au ridicat hârtii colorate pentru a forma un drapel imens.
„Sentimentul în stradă este că nu s-a încheiat”, explică pentru Reuters un antreprenor IT de 39 de ani, Cătălin Teniţa, care a cofondat o platformă online care vizează să coopteze experţi IT, designeri şi nu numai pentru proiecte care să îmbunătăţească guvernarea.
„Ne aflăm într-o situaţie în care Guvernul consumă resurse sociale numai pentru că nu recunosc că au făcut ceva greşit”, adaugă el.
Associated Press notează că mulţimea strânsă în Piaţa Victoriei a marcat a 13-a seară consecutivă de manifestaţii antiguvernamentale la Bucureşti. Şi jurnaliştii americani amintesc că oamenii au format un drapel enorm al României.
“Românii s-au trezit, nu mai pot fi păcăliţi”, subliniază Bogdan Bogatoniu, un expert IT de 33 de ani care a ieşit în piaţă cu soţia şi copilul său de două luni.
Între timp, circa 1.000 de susţinători ai Guvernului s-au strâns la Cotroceni, pentru a opta zi consecutiv, pentru a cere demisia preşedintelui Klaus Iohannis, mai scrie agenţia.
AFP a făcut un reportaj la protestuul din Piaţa Victoriei, estimând numărul participanţilor la până la 50.000. “Albastru, halben, roşu: zeci de mii de manifestanţi au format duminică, la Bucureşti, un drapel românesc imens, luminat de telefoanele mobile, pentru a cere demisia Guvernului pe care îl acuză de subminarea luptei anticorupţie”, scrie agenţia franceză.
La mai puţin de o lună de la învestitură, Guvernul român condus de PSD a generat o mişcare de contestare populară fără precedent de la căderea comunismului, în 1989, aminteşte AFP.
New York Times afirmă că, la exact o săptămână după ce cele mai ample proteste din ultimii 25 de ani au zguduit România, circa 70.000 de manifestanţi au umplut piaţa în faţa sediului Guvernului, hotărâţi să le arate celor aflaţi la putere că actuala criză este departe de a se fi încheiat.
Cotidianul comentează că manifestaţia este un semnal puternic a neliniştii rezistente din ţară şi al faptului că o mare parte din populaţie şi-au pierdut încrederea în noul Guvern, aflat în funcţia de la începutul lui ianuarie.
După mai multe zile în care protestele au părut să scadă în intensitate, iar mulţimea din piaţă a scăzut la câteva mii, participarea mare de duminică a fost un semnal puternic că este posibil ca Guvernul să îşi fi făcut calculele greşit, mai scrie publicaţia.
The Guardian atrage atenţia că demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, nu a liniştit strada. “Demisia ministrului Justiţiei nu este suficient după ce au încercat să facă”, a explicat Adrian Tofan, un om de afaceri de 33 de ani, pentru cotidianul britanic.
Radio Free Europe/Radio Liberty relatează că peste 50.000 de oameni din Bucureşti au menţinut presiunea asupra Guvernului, creând un drapel tricolor.
Deutsche Welle scrie că manifestaţiile anti-guvernamentale au intrat în a 13-a zi consecutivă, în replică la tentativele Bucureştiului de a relaxa legile anticorupţie.
Sursa: news.ro; Credit foto: Hepta
ALERTĂ! Muzeul de Geologie, închis din cauza radiațiilor periculoase. Nivelul este de 100 de ori mai mare decât la Cerno... Schimbare RADICALĂ în educație. Părinții își trec copiii pe listele de așteptare!...