Antena Căutare

Primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19 au avut loc la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti / După testare, plasma va fi pusă la dispoziţia spitalelor

Primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19 au avut loc, marţi dimineaţă, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, iar după ce va avea loc testarea şi calificarea biologică plasma va fi pusă la dispoziţia spitalelor. Pacienţii care pot beneficia de această plasmă sunt cei în stare critică, în vârstă de cel puţin 18 ani şi care îndeplinesc mai multe criterii.

"Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus a demarat. În acestă dimineaţă au avut loc primele 3 recoltări de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti", arată MS, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Plasma va fi testată şi după calificarea biologică va fi pusă la dispoziţie spitalelor.

Conform sursei citate, plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu COVID-19, cu vârsta de cel puţin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:

a. se află într-o secţie de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 şi avizat de Comisia de A.T.I.

Articolul continuă după reclamă

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

c. sunt ventilaţi mecanic de mai puţin de 10 zile sau în pragul intubaţiei şi ventilaţiei mecanice (dispnee severă, frecvenţă respiratorie ≥ 30/min, saturaţie în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienţii fără BPCO)

Ministerul Sănătăţii a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI.

Documentul stabileşte modul de colectare, testare, prelucrare, stocare şi distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul transfuziei sanguine şi ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia şi utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

În prezent, sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienţilor cu coronavirus donate Ministerului Sănătăţii în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

"Ministerul Sănătăţii încurajează donarea voluntară de sânge şi produse de sânge şi prin toate acţiunile întreprinse urmăreşte să îmbunătăţească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienţilor. În acest context, pacienţii vindecaţi cu COVID 19 vor fi contactaţi, cu respectarea regulilor naţionale şi ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă", scrie în comunicat.

Sursa : news.ro

Un tată a pierdut lupta cu noul coronavirus, la două luni de când s-a născut fiica lui. Alți zece copii au rămas orfani:... Cum te poți infecta cu COVID-19 fără să întâlnești un bolnav ori să atingi un obiect contaminat. Experții din China, ave...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x