Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a anunţat marţi deschiderea a două programe de finanţare ,"Casa Verde" şi "Casa Verde Plus", prin care atât populaţia cât şi instituţiile publice pot achiziţiona echipamente cu un consum redus de energie care vor putea fi finanţate cu până la 100% prin Administraţia Fondului de Mediu.
Programul "Casa Verde" are, în 2016, două componente, respectiv "Casa Verde Clasic", prin care se încurajează utilizarea de energie regenerabilă şi trecerea sau completarea sistemelor de încălzire cu cele care utilizează energie regenerabilă, cum sunt panourile solare sau pompele de căldură, şi "Casa Verde Plus", prin care se vor finanţa, în premieră în România, termosistemele din materiale ecologice, acoperişurile verzi, sau sistemele de eficientizare a consumului de energie. De asemenea, vor fi fianţate şi tehnologiile de iluminat cu LED cu consum redus de energie.
Cele două programe de finanţare au câte două secţiuni care se adresează atât populaţiei, cât şi instituţiilor publice sau instituţiilor de cult. Programul "Casa Verde Clasic" conceput pentru populaţie, va finanţa cu până la 6.000 de lei achiziţionarea panourilor solare (finanţare 100%) şi cu până la 8.000 de lei pentru pompele de căldură (circa 70-80% din costul unui astfel de sistem). Pentru populaţie a fost alocat aproape 50% din bugetul total al Programului pe anul 2016, reprezentând 60 de milioane de lei.
"Casa Verde Clasic" conceput pentru primării, instituţii de inters public şi unităţile de cult, finanţează achiziţia de turbine eoliene, panouri fotovoltaice şi solare, pompe de căldură şi sisteme care utilizează biogazul drept combustibil pentru producerea energiei. În acest caz, finanţarea maximă este de 500.000 de lei pentru unităţile de cult şi 2.000.000 de lei pentru instituţiile publice.
În ceea ce priveşte programul "Casa Verde Plus" destinat populaţiei, românii pot folosi banii pentru a-şi izola locuinţele cu materiale ecologice, cum ar fi cânepa, lâna, vata minerală bazaltică, pluta, perlitul, celuloza sau zidăria din cânepă şi var.
”Una dintre problemele pe care le avem în ţară, unde sunt mulţi crescători de animale, de oi, în special, este că oamenii nu au ce să facă cu lâna. Lâna se aruncă pur şi simplu la gunoi. Noi vrem să oprim acest fenomen şi să încercăm să găsim o piaţă pentru folosirea acestei lâni, iar una dintre metodele cele mai eficiente de utilizare este pentru izolare în case verzi. Suma maximă acordată unui beneficiar este de 40.000 de lei”, a spus ministrul Paşca Palmer.