Live acumAsia Express - Drumul Comorilor
Prime Time 20:30Asia Express - Drumul Comorilor

Primul astronaut care a zburat liber în spaţiu, fără a fi conectat la naveta spaţială, a murit la vârsta de 80 de ani. A petrecut peste 300 de ore în Cosmos

Bruce McCandless, primul astronaut care a zburat în spaţiu fără a fi conectat la naveta spaţială, a murit la vârsta de 80 de ani, potrivit unui anunţ NASA.

Bruce McCandless, primul astronaut care a zburat în spaţiu fără a fi conectat la naveta spaţială, a murit la vârsta de 80 de ani, potrivit unui anunţ NASA.

McCandless a murit joi, în casa lui din California. NASA nu a oferit detalii legate de cauza decesului. Zborul lui Bruce McCandless din 1984, purtând un jet pack, a fost imortalizat într-o fotografie „uimitoare”, după cum a descris-o la acel moment New York Times. El s-a deplasat 100 de metri faţă de naveta spaţială.

„Poate că ar fost un pas mic pentru Neil, însă a fost un mare salt pentru mine”, a glumit el, făcând referire la faimoasa afirmaţie pe care Armstrong a făcut-o când a păşit pe Lună.

Bruce McCandless s-a alăturat echipei NASA în 1966 şi a fost comunicator al centrului de control al misiunii lui Armstrong din 1969.

El a fost cel mai tânăr dintre cei 19 astronauţi selectaţi de agenţia spaţială pentru a se alătura programului. Avea atunci 28 de ani şi fusese căpitan în Marina americană.

McCandless a fost implicat în dezvoltarea jet pack-urilor, care îi permiteau să zboare singur, şi a testat, împreună cu Robert Stewart, colonel de armată, jet pack-ul cunoscut drept Manned Maneuvering Unit (MMU).

El a participat la o a doua misiune în spaţiu în 1990, când a ajutat la instalarea telescopului Hubble. În total, a petrecut 312 ore în spaţiu, dintre care patru zburând cu MMU.

Recomandari