Oamenii discută simptomele pe care le resimt cu alte persoane la nivel global.
Tripofobia este "frica de găuri", responsabilă fiind de reacțiile emoționale pe care indivizii le resimt în momentul vizionării unor imagini aparent inofensive ale unor grupuri de obiecte, de obicei găuri.
Această fobie a fost menționată pentru prima dată, pe internet, în 2005, dar încă nu se cunoaște vreun diagnostic medical. Imaginile includeau diverse obiecte, cum ar fi un fagure, seminţele lotusului sau floarea soarelui, ciocolata aerată sau nişte ţevi industriale suprapuse.
Printre simptomele pe care aceste imagini le pot induce se numără: modificări cognitive care reflectă anxietatea, mâncărimea, modificări fiziologice precum greaţa, palpitaţiile sau asfixierea. Indivizii care resimt frica de găuri afirmă că, de cele mai multe ori, aceste imagini provoacă disconfort vizual, dureri de cap sau dureri de ochi.
”Într-o lucrare, Paul Hibbard şi eu am propus că disconfortul se produce tocmai pentru că oamenii evită să se uite la imagini, deoarece acestea necesită o oxigenare excesivă a creierului. Creierul foloseşte aproximativ 20% din energia corpului, iar utilizarea energiei de către creier trebuie să fie menţinută la un nivel minim”, afirmă Arnold J Wilkins, profesor de psihologie de la Universitatea din Essex..
”Deducând din cercetările noastre, imaginile tripofobice sunt cele care provoacă disconfort când sunt privite, iar noi investigăm acum de ce unii oameni trăiesc acest disconfort, iar alţii nu manifestă un astfel de răspuns emoţional”, afirmă An Trong Dinh Le, doctorand la Universitatea din Essex.
Fobiile sunt tulburări de anxietate și se manifestă printr-o frică iraţională, excesivă şi nejustificată în prezenţa sau anticiparea întâlnirii cu un anumit obiect, animal sau situaţie ( ex: păianjeni, câini, înălţimi etc.).
În ceea ce privește tripofobia, nu există nici o ameninţare evidentă, iar imaginile care induc fobia nu au multe elemente în comun.
Sursa: IFL Science