Verdictul pus joi de CCR statueaza ca magistratii au in continuare nevoie de certificate ORNISS pentru a avea acces la informatiile clasificate din dosarele penale. Reamintim ca procesul deschis de omul de afaceri Dinu Patriciu impotriva Serviciului Roman de informatii (SRI) cu privire la interceptarea omului de afaceri pe o perioada de cativa ani de zile odata ajuns la instanta suprema a fost suspendat pana la pronuntarea unui verdict de catre CCR.
Concret, la 26 martie, completul de judecata investit cu solutionarea acestei actiuni - format din Florin Costiniu (intre timp pensionat si judecat pentru coruptie in cazul deputatului PSD Catalin Voicu), Octavia Spineanu Matei si Nina Grigoras - a ridicat din oficiu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 2 - alineatul (2), articolului 7, articolului 25 - alineatul (1) si articolului 34 - litera j) din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, adoptata de Romania pentru a raspunde derintelor de aderare la NATO. Judecatorii au vrut sa se constate ca nu ar fi necesare, in cazul magistratilor, autorizatiile de acces la documente clasificate, respective cerfiticatele ORNiSS care se obtin dupa o procedura speciala de la Oficiul Registrului National al informatiilor Secrete de Stat.
Joi, CCR a decis in unanimitate de voturi sa respinga exceptia invocata de cei trei judecatori, astfel ca procesul Patriciu vs SRI va fi reluat la instanta suprema, in recurs. Reamintim ca Patriciu a cerut "daune morale si reputationale de un milion de dolari", Tribunalul Bucuresti dispunand despagubirea lui cu doar 50.000 de lei pentru ca i s-a incalcat dreptul la viata intima (art. 8 CEDO).
Verdictul a fost mentinut si de Curtea de Apel Bucuresti, dar numai dupa ce un al treilea magistrat a fost chemat sa se pronunte deoarece cei doi judecatori desemnati sa judece nu au ajuns la o opinie comuna(complet de divergenta).
Verdictul CAB a fost contestat, recursul urmand sa fie judecat la instanta suprema, dupa ce decizia CCR de joi va fi motivata si publicata in Monitorul Oficial.
Un alt process care va fi reluat la Tribunalul Sibiu, ca urmare a pronuntarii CCR, este cel al directorului economic al CE Turceni, Ionel Mantog, judecat pentru fapte de coruptie. CCR a respins joi si exceptia de neconstitutionalitate a art. 12 lit a din Legea 78/ 2000, invocata de Mantog.
Sursa: Jurnalul National
Bucuresti: Pasajul Pipera, gata la sfarsitul lui 2011... Pescador turcesc oprit cu impuscaturi in Marea Neagra...