Dacă până în prezent consideram că IT-ul, medicina și avocatura sunt primele domeniile în care câștigi foarte bine, clasamentul menționat de Observator ne arată că pe prima poziție, la o diferență considerabilă față de celelalte, se află o profesie mai puțin aleasă de majoritate.
În România, câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna aprilie de 3.561 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 14 lei (+0,4%), iar valorile cele mai mari s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice (8.671 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.790 lei).
Citește și: Ce locuri de muncă vor fi căutate în viitor
Angajații care primesc cei mai mulți bani în România
În topul celor mai mari salarii din România, pe prima poziție, se află controlorii de trafic aerian, care câștigă până la 571.000 de lei pe an. Pe locul al doilea sunt angajații din domeniul IT, care primesc un salariu de 113.000 de lei pe an, iar pe locul al treilea în topul salariilor în România se află experții în ingineria aerospațială, care câștigă 111.000 de lei pe an.
I. Controlorii de trafic aerian - 571.000 de lei pe an
II. IT-iști - 113.000 de lei pe an
III. Exxperții în ingineria aerospațială - 111.000 de lei pe an.
Care sunt meseriile plătite cel mai bine în România
Privind topul celor mai bine plătite meserii din România observăm rezultate așteptate, top cele trei meserii bănoase sunt angajații din domeniul bancar, medicii primari și avocații.
I. Angajaţi în domeniul bancar - 140.000 de lei pe an
II. Medici primari - 150.000 de lei pe an
III. Avocaţii companii multinaţionale - 175.000 de lei pe an
Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,9%.
Citește și: Cum să economisim bani lunar, chiar dacă nu avem un salariu mare
”În luna aprilie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.804 lei, cu 19 lei (+0,3%) mai mare decât în luna martie 2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.561 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 14 lei (+0,4%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (8.671 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.790 lei)”, potrivit datelor INS.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 20,1% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), respectiv cu 16,2% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; între 5% şi 10% în industria metalurgică, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, transporturi pe apă, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, fabricarea altor mijloace de transport, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, colectarea şi epurarea apelor uzate; între 3% şi 5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea echipamentelor electrice, transporturi aeriene, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, activităţi de servicii anexe extracţiei, telecomunicaţii,industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii).
Tot mai puțini oameni intră în câmpul muncii
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, rata de ocupare a populaţiei aprtă de muncă (15-64 ani) a fost de 60,8%, în primul trimestru al acestui an, în scădere de la 65,8% în trimestrul anterior, iar rata şomajului a urcat la 6,1%, faţă 5,2% în trimestrul anterior.
În primul trimestru al anului 2021, populaţia activă a României era de 8,132 milioane de persoane, din care 7,636 milioane persoane erau ocupate şi 496.000 persoane erau şomeri. Rata şomajului în trimestrul I 2021 a fost de 6,1%.
Potrivit INS, în trimestrul I 2021, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 65,9%. Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 21,4%, potrivit sursei citate mai sus.