Antena Căutare

Profesorii nu mai au voie sa mediteze propriii elevi

Proiectul Codului de Etica pentru invatamantul preuniversitar, aplicabil tuturor persoanelor din sistemul de stat, particular si confesional, a fost lansat astazi in dezbatere publica, urmand ca observatiile sa fie primite pana in 12 mai, potrivit edu.ro. Statisticile arata ca 43 % dintre parinti isi trimit copiii la ore suplimentare pentru ca asta cer profesorii.

Reglementarile din acest cod vizeaza, in mod particular, persoanele care indeplinesc functia de cadru didactic in sistemul de invatamant preuniversitar romanesc, public sau privat, indiferent de statutul detinut.

Noul Cod al profesorilor interzice orice activitate care genereaza coruptie:

- fraudarea examenelor de orice tip contra bani , obiecte, servicii

- solicitarea de catre personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri in vederea obtinerii de catre elevi a unor rezultate scolare incorecte

-traficul de influenta si favoritismul in procesul de evaluare

-colectarea de fonduri de la elevi sau de la parintii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate in organizarea si desfasurarea unor activitati de evaluare (examene si evaluari nationale, olimpiade, alte concursuri scolare etc.)

-interzicerea meditatiilor cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale.

Codul prevede ocrotirea sanatatii fizice, psihice si morale a elevilor:

- interzicerea agresiunilor fizice si tratamentelor umilitoare, sub orice forma, asupra elevilor;

- asigurarea protectiei fiecarui elev, prin denuntarea formelor de violenta fizica exercitate asupra acestora, a oricarei forme de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor

- excluderea oricaror forme de abuz sexual, emotional sau spiritual;

- interzicerea hartuirii sexuale si a relatiilor sexuale cu elevii, inclusiv a celor consensuale

Proiectul a fost elaborat de Consiliul national de etica din invatamantul preuniversitar si inaintat Ministerului Educatiei spre dezbatere publica si adoptare.

Interzicerea meditatiilor cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale si interzicerea agresiunilor fizice si tratamentelor umilitoare, sub orice forma, asupra elevilor sunt cateva dintre prevederile noului Cod de Etica pentru profesori, ce va intra in vigoare incepand cu anul scolar urmator.

Lumina Sfanta de la Ierusalim, adusa in Romania... VIDEO! Incendiu devastator la cel mai mare complex comercial din Iasi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x