15 angajaţi ai Spitalului Universitar Bucureşti au protestat, luni, în faţa instituţiei, deoarece sunt nevoiţi să aleagă între voucherele de vacanţă şi sporurilor maxime. Conducerea spitalului spune că nu sunt bani pentru ambele privilegii.
“Vorbim de 10-15 persoane care au protestat. 10-15 persoane nu reprezintă angajaţii spitalului universitar, care sunt peste 3.600. Noi vorbim de nişte nemulţumiri ale unui om sau doi dintr-o anumită secţie izolată, s-au mobilizat probabil între ei şi s-au gândit să protesteze astăzi. Acest grup nu reprezintă angajaţii spitalului. (...) Aşa cum a fost prevăzut între regulamentul de sporuri, (...) conducerea împreună cu sindicatele am decis să acordăm sporuri către limita maximă, că putem să le suportam din veniturile proprii. Numai că aceşti angajaţi nu înţeleg că acordarea acestor vouchere de vacanţă nu se pot da preferenţial, trebui date pentru toţi oamenii care lucrează. Impactul financiar e de peste 4,5 milioane de lei şi nu putem menţine şi sporurile către valoarea maximă şi să dăm şi aceste vouchere”, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Adriana Nica.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Silvia Nica, susţine că la protest au fost angajaţi auxiliari şi câţiva asistenţi medicali.
“Niciun angajat nu a depus solicitare scrisă către conducerea spitalului şi nu a dorit să vorbească cu conducerea. Motiv pentru care nu avem alte date în plus. A fost un protest spontan, fără să fi solicitat o grevă. (...) Nu a fost niciun medic, a fost personal auxiliar şi probabil vreo 2-3 asistenţi”, a declarat Silvia Nica.
Conducerea spitalului susţine că nu sunt suficienţi bani disponibili pentru a acorda vouchere tuturor angajaţilor pentru că banii se acordă din veniturile proprii ale spitalului.
“Aceste vouchere se dau din veniturile proprii ale spitalului. Nu există altă sursă de finanţare. Le-am spus că dacă vreţi să menţinem sporurile ca acum nu putem să acordăm momentan vouchere de vacanţă. Poate au înţeles greşit şi nu au citit bine, poate au omis cuvântul ,,momentan”. Facem toate eforturile ca sa putem acorda, aşa cum spune legea, până la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an. Ei vor şi sporuri maxime şi vouchere de vacanţă”, a adăugat Adriana Nica.
De asemenea, Nica mai susţine că dacă ar acorda ambele privilegii: sporuri maxime şi vouchere de vacanţă, atunci instituţia riscă să rămână fără medicamente.
„Eu, dacă acord vouchere de vacanţă, trebuie să acord la toţi angajaţii. Eu am acordat angajaţilor mei sporurile conform Regulamentului de Sporuri către limita maximă, nicio categorie de specialitate nu avea limita minimă la sporuri. (...) Nu pot să suport încă o cheltuială pentru vacanţă, asta ar însemna să tai de la medicamente, materiale sanitare, dezinfectanţi”, a adăugat Adriana Nica.
Prin urmare, angajaţii au avut de ales între posibilitatea de a merge în vacanţă şi de a primi sporuri minime şi opţiunea de a renunţa la oferta de vacanţă, pentru a primi, în schimb, sporuri maxime. Managerul Spitalului Universitar declară că majoritatea angajaţilor au ales varianta a doua.