Antena Căutare

Proteste si in scoli: Profesorii din Buzau, in greva de doua ore

Profesorii din circa 90 la suta din scolile din judetul Buzau au declansat astazi o greva de doua ore, nemultumiti ca nu isi vor primi integral salariile pentru luna februarie. Sindicalistii sustin ca unele cadre didactice vor beneficia de doar 40 la suta din banii care li se cuvin. Iar proteste vor continua si zilele urmatoare.

In municipiul Buzau majoritatea profesorilor vor primi salarii injumatatite, situatia fiind similara si in judet, cu cateva exceptii inregistrate in localitatile Smeeni, Luciu si Bradeau, unde cadrele didactice vor lua 90 la suta din salariu.

Totodata, profesorul Ion Dobre a adaugat ca nu toti primarii tin cont de majorarea obtinuta de dascali in instanta, decizia fiind definitiva si irevocabila, un exemplu fiind cel din orasul Patarlagele. In urma cu cateva zile, dascalii care predau in scolile din Patarlagele au fost anuntati ca vor primi salarii mai mici cu 50 la suta.

Profesorii, decisi sa mearga pana la capat

Maine, sindicalistii din invatamant vor picheta sediile primariilor unde primarii nu respecta decizia magistratilor de majorare a salariilor profesorilor cu 33 la suta. Potrivit liderului SIP Buzau, astfel de pichete vor fi organizate in circa 30 de localitati ale judetului.

Liderii de sindicat din invatamant spun ca ar putea recurge chiar la declansarea unui conflict de munca permanent si la neincheierea situatiei scolare a elevilor.

Federatia Educatiei Nationale (FEN) a decis declansarea protestelor, care pot ajunge pana la greva generala, nemultumiti de diminuarea veniturilor salariale in urma aplicarii Legii unice, de neacordarea unor sporuri, precum si de disponibilizarile din invatamant, de la 1 septembrie.

Totodata, sindicalistii FEN reclama anularea, prin OUG 1/2010, a dreptului constitutional la negocierea colectiva a salariilor si sporurilor in domeniul bugetar, refuzul punerii in executare a hotararilor judecatoresti, prin care au fost castigate in instanta drepturi salariale, blocate prin adrese ale Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului, precum si comasarea nejustificata a unor unitati de invatamant, concomitent cu cresterea efectivelor de elevi la clasa si subevaluarea costurilor standard per elev.

Foto: Paul Chirila

Astazi este sarbatorarea Sfintii 40 de Mucenici, soldatii romani omorati pentru credinta... Angajatii Metrorex intra in greva generala pe 18 martie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x