Antena Căutare

Reabilitare termica de... 120 de ani

Reabilitarea termica a blocurilor din Romania va dura 120 de ani, in ritmul in care autoritatile acorda acum finantarea, fie de la buget, fie de la cele locale.


Liga avertizeaza ca, din cauza lucrarilor executate indoielnic, disponibilitatea cetatenilor pentru a face aceste operatiuni va fi mai mica. "In momentul in care fatadele vor incepe sa se desprinda si vor avea loc exfolieri ale tencuielilor, increderea in program se va diminua", se mai arata in raport.

DEVIZE UMFLATE SI CU 50%
Una dintre problemele semnalate este faptul ca, in mod eronat, primariile au fost definite ca beneficiare ale reabilitarii termice, in vreme ce beneficiarii reali sunt proprietarii apartamentelor.

Astfel, acestia nu au nici un cuvant de spus in alegerea executantului lucrarilor si, in marea majoritate a cazurilor, nu primesc devize complete cu privire la lucrarile efectuate. Ba mai mult, sunt pusi in fata faptului implinit, primind inainte de momentul receptiei devize cu pana la 50% mai mari fata de sumele anuntate initial. In plus, legislatia nu prevede sanctiuni pentru autoritatile locale care nu respecta drepturile proprietarilor de apartamente.

Firmele castigatoare nu realizeaza aproape niciodata direct lucrarile, ci le predau subcontractorilor. Acestea sunt nevoite sa le realizeze cu preturi mici si astfel se ajunge la folosirea de materiale slabe calitativ.

STIMULENTE
Liga Asociatiilor "Habitat" propune ca fondurile sa fie alocate direct oamenilor si acestia sa decida asupra executantului, urmand ca primariile sa poate suplimenta sumele. Se mai doreste TVA 0% pentru astfel de lucrari si pentru materialele folosite. De asemenea, proprietarii care investesc in masuri de eficienta energetica ar trebui sa beneficieze de deduceri de 500 de euro pe an din impozitul pe venit, ceea ce ar stimula si mai mult lucrarile. "Bucurestiul consuma o cantitate dubla de energie pentru incalzire fata de o capitala a tarilor nordice (in ciuda diferentei enorme a conditiilor climatice)", se mai arata in studiu.

Sursa: www.jurnalul.ro

Judetul Ilfov - raiul hotilor din case... Interviu // De ce a batut vantu' in redactia de la Catavencu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x