Onești 2017. În centrul urbei moldovene se înalță un monument închinat celor care și-au dat viața pe câmpurile de luptă și care în urmă cu câteva zile a suferit un... accident. Concret, opera a fost vandalizat și după toate probabilitățile, autorii ar fi două minore din localitate.
Monumentul poartă numele Reginei Maria și a fost închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, iar vandalizarea s-a produs în noaptea de 4 iunie. Cele două tinere în vârstă de 13 și 14 ani au incendiat coroanele de flori depuse de către oficialitățile orașului, iar focul a afectat serios opera arhitecturală.
Atât de adânc s-a impregnat funinginea în marmură, încât specialiștii consideră imposibilă recuperarea monumentului în totalitate. Cea mai afectată latură pe care sunt inscripționate numele soldaților români uciși în bătălia de la Cireșoaia.
În județul Bacău peste 12.000 de soldați români au fost protagoniștii unuia dintre cele mai sângeroase lupte purtată pe dealul de la Cireșoaia.
TRAGEDIA DIN „URAGANUL DE FOC”
<<Mai puțin evocată este zona Cireșoaia – Coșna unde 12 mii de ostaşi români au fost înghiţiţi atunci de „uraganul de foc“ dezlănţuit de trupele germane. Când bubuitul tunurilor în jurul munţilor a amuţit, pe locul brăzdat de tranşee a răsărit, îndurerată, o pădure de cruci de mesteacăn ce vegheau la căpătâiul celor căzuţi. 2.500 de eroi români sunt ingropați pe dealul Cireșoaiei.
Doar câteva cruci din piatră amintesc astăzi de eroismul și sacrificiul lor în aceste locuri. Una dintre ele aduce referire la cele trei vizite ale Reginei Maria pe linia frontului de pe vârful Cireșoaia din anii 1917 și 1918. Locul se numeşte „Masa Reginei” deoarece, in ultima sa vizită, Majestatea Sa a servit masa alături de soldaţii români.
Prima vizită a Reginei Maria pe Cireșoaia s-a întâmplat în toamna anului 1917. Gheorghe I. Brătianu relata în „Cuvinte către români”: „Regina Maria a sosit fără veste în pădurile Cireşoaiei şi a stăruit să păşească până în şanţurile cele mai îndepărtate ale noastre”. Mai târziu, în memoriile sale, evocând această vizită din toamna anului 1917, Regina Maria remarca: ,,A fost o plăcere să văd uimirea încântată a soldaţilor când mă zăriră… Această vizită făcută soldaţilor mei, a fost o mare învăţătură pentru mine, iar pentru ei o bucurie aproape cucernică”.
In primăvara anului 1918, Regina Maria însoțită de regele Ferdinand revine la Cireșoaia. „Sus, pe Ciresoaia, mormintele părăsite ale soldaţilor căzuţi în luptă au fost plivite şi însemnate cu cruci albe de mesteacăn.” notează Regina. Despre aceste cruci surprindea emoționant de frumos mai târziu scriitorul Teodor Săndulescu: „Crucile de mesteacăn au putrezit, s-au rupt, au căzut (…) Mi-a rămas în firea mea, ca iarna, mai ales când ninge, să privesc spre vârfurile Cireşoaiei, acolo unde crucile de mesteacăn au căzut. Au rămas, cum spun versurile, numai sfinţii de sub ele…“>>, se arată pe blogul www.ciresoaia.ro.