- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Astfel, pentru un salariu minim de 700 lei pe luna, reintregirea indemnizatiei ar inseamna o suma de efectiv 89, 25 de lei, pentru un ajutor de 595 de lei lunari. Ceea ce inseamna ca pentru o indemnizatie minima, reintregirea indemnizatiei ar insemna 73 de pampersi in plus. Din acesti bani mamele si-ar mai putea cumpara aproximativ doua cutii de lapte praf sau maxim 14 borcanase cu mancare gata gatita pentru micutii lor.
Pentru un salariu mediu pe economie de 2117 lei, reintregirea cu 15 procente a sumei de 85% din media ultimelor 12 salarii (1799,4) ar insemna o valoare de 269,91 de RONi pe care tinerele mame ar urma sa o primeasca daca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 124/2011 ar fi modificata conform propunerii ministrului Muncii. Mai exact, aceasta reintregire ar insemna 240 de pampersi pentru o indemnizatie calculata pe baza salariului mediu pe economie.
Din nefericire insa, in tara noastra, din totalul de 198 600 de indemnizatii pe care statul roman le plateste, 90 000 de mame se descurca cu doar 600 de lei, mult mai putin decat salariul minim pe economie, doar 3438 dintre acestea incadrandu-se la plafonul maxim, de 3400 de lei.
Opozitia sustine ca ar fi inca o masura "populista"
Adoptarea masurii propuse de ministrul Muncii s-ar putea adauga la sirul de masuri bugetare pe care guvernele Boc si Ungureanu le-au adoptat de la inceputul anului, de cand au fost declansate protestele de strada. Inghetarea taxei auto, demiterea ministrului de Externe Theodor Baconschi si a sefului ANAF, Sorin Blejnar, anuntata marire a salariilor si indexarea pensiilor in luna iunie a lui 2011 vin sa inchida un cerc al acestor masuri cu mai putin de doua luni inainte de alegerile locale de pe 10 iunie.
Mai multe voci ale Opozitiei sustin insa ca aceste masuri sunt pur electorale.
"Partidul National Liberal este neplacut surprins de cecul in alb pe care FMI-ul acesta il acorda unor cresteri salariale in sectorul bugetar. FMI pare mult prea ingaduitor cu masurile populiste care vor fi luate de executiv in toamna acestui an si anul viitor. [...] Masuri precum cresterea salariilor, alocarea de resurse financiare pentru subventii si ajutoare sociale cu preponderenta in localitatile si orasele conduse de actuala coalitie guvernamentala PDL-UDMR, [...] nu sunt prioritare economiei romanesti si nu au efect multiplicator in economie, dar in schimb asigura sursele de finantare pentru viitoarele campanii electorale", se arata si intr-un comunicat al PNL.
Presedintele Traian Basescu a anuntat inca de la inceputul lunii martie faptul ca salariile bugetarilor vor fi reintregite la inceputul lunii iunie, iar zilele trecute si un alt partid din coalitia de guvernare, UDMR-ul, a inaintat varianta reintregirii indemnizatiilor pentru mame la nivelul de dinainte de taieri.
"Primul amendament va fi revenirea la cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului la nivelul celui de dinaintea introducerii masurilor de austeritate bugetara, adica 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, pe o perioada de 2 ani", a aratat Laszlo Borbely.
Cum sunt tratate mamele europene
In moneda europeana, o indemnizatie minima romaneasca este echivalenta cu 136 de euro, in timp ce un ajutor mediu ar insemna 411 euro. In spatiul european cea mai mica suma pentru cresterea copilului o primesc mamele din Belgia, iar cea mai mare, femeile din Danemarca.
Danezele primesc o suma fixa lunara de 1006 euro pe an pana cand copilul implineste noua ani, conform datelor din 2010. Belgiencele primesc intre 342 si 685 de euro, in functie de perioada de activitate profesionala, dar stau acasa intre 3-6 luni. Mamele vecine din Ungaria primesc 70% din media veniturilor brute zilnice din anul anterior pana cand copilul implineste doi ani.
Si in Bulgaria indemnizatia se acorda pe o perioada de doi ani. Pentru primii trei copii, ajutorul este de 123 de euro pe luna. Pe de alta parte, in Austria, orice mama, indiferent ca a muncit sau nu, primeste aproximativ 15 euro pe zi, pana cand copilul implineste doi ani si jumatate. In cazul gemenilor, se acorda inca 50%.
In Cehia insa, alocatia parentala se suporta din taxe. Daca mama decide sa stea acasa cu copilul, statul ii da, timp de doi ani, 425 de euro pe luna. Daca insa tatal este cel care ingrijeste copilul, ajutorul se acorda timp de trei ani si este de 283 de euro.
In Romania, parintele poate opta pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011 intre doua variante, una activa si alta pasiva pentru cresterea copilului. In cazul in care opteaza pentru un concediu pe o perioada de 1 an pentru cresterea copilului, acesta primeste o indemnizatie lunara de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 lei) si un stimulent de revenire pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei.
Daca parintele alege perioada maxima de doi ani pentru cresterea copilului, se mentine cuantumul de 75% pentru indemnizatia lunara primita, insa indemnizatia nu poate depasi plafonul de 1.200 lei si nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la munca.
Foto: Intact Images
Amenintare cu bomba in trafic pe DN1... Iasi: O femeie, injunghiata de sot intr-un fast food...