Antena Căutare

REPORTAJ! Noaptea criptelor deschise

Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, ne aflam in Cimitirul Bellu! Nu, nu sunt elicoptere deasupra pentru a surprinde cat mai bine vreo inmormantare celebra, nu ne aflam aici pentru a observa gratare incropite ad-hoc. Motivul este unul serios si important: Bellu a intrat in randul cimitirelor semnificative ale Europei!

Pentru prima data in istoria sa, Cimitirul Bellu a fost deschis vizitatorilor de la ora 19.00, pana catre ora doua dimineata, sambata, 14 mai, in cadrul Noptii Muzeelor.

Locul de odihn vesnica, lasat mostenire Bucurestiului de baronul Barbu Bellu(1825-1900) figureaza in Associations of Significant Cemeteries in Europe (ASCE), care are 118 membri in 98 de orase din 22 de tari, respectiv: Austria, Belgia, Croatia, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Ungaria, Portugalia, Rusia, Serbia-Muntenegru, Slovenia, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Suedia. Astfel, Cimitirul Bellu se alatura, printre altele, celebrelor cimitire "Pere-Lachaise" din Paris, "Cimitirul Vechi al Evreilor" din Praga, sau "Highgate" din Londra.

Cimitirul a fost infiintat pe un teren donat de baronul Barbu Bellu, descendent al uneia dintre cele mai bogate familii ale Tarii Romanesti. Lucrarile de amenajare incep la finele anului 1852 si se termina in 1858, sub supravegherea atenta a initiatorului lor, C.A. Rosetti. De alfel C.A.Rosetti este si primul concesionar consemnat in Arhiva Cimitirelor, care, in noiembrie 1859, cumpara un loc pentru inmormantarea fiicei sale, Elena.

De la slapi la sandale cu toc de 10

Sambata, spre seara, la o lectie de istorie sculptata in piatra, in locul unde nu stii unde sa te opresti. Deoarece reprezinta locul de odihna vesnica pentru marile personalitati ale istoriei si culturii moderne ale Romaniei. Tinuta obligatorie chiar si la morminte, unele dintre ele spalate cu apa si clor chiar inaintea deschiderii programului de vizitare...

Altfel, imbracamintea fiecaruia dupa locul de unde vine sau unde se duce! Fiindca poti observa cu rapiditate trupuri bronzate proaspat "infasurate" in maiouri multicolore. Sau fuste scurte si provocatoare,numai bune pentru petrecerile din cluburile de fite, semn ca "stau la muzee pina dimineata" a intrat deja in panoplia alibiurilor de succes. Cat despre incaltari, si aici totul a fost posibil, fiind prezenta toata "artileria", de la slapi si gumari la cizme pina la genuchi si sandale cu toc de 10 si platforma.

Trebuie spus si faptul ca singura pereche imbracata cuvenit locului si incarcaturii emotionale pe care am intalnit-o, respectiv cu rochie de seara si frac, s-a dovedit a face parte din recuzita umana la care conducerea cimitirului a apelat pentru o atmosfera cit mai credibila.

Tot articolul, in Jurnalul National

Foto: Intactimages

Un electrician a murit electrocutat, din neatentie... VIDEO! Sat din Bistrita, sub teroarea unor tineri de etnie rroma...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x