CNSU a decis ca măștile textile să fie interzise din 8 ianuarie 2022. De la această dată vor fi acceptate doar măștile de tip medical sau FFP2, care trebuie purtate corespunzător, astfel încât să acopere gura și nasul.
Acestea vor trebui purtate atât în spațiile publice închise, cât și în cele deschise.
Excepție fac doar: copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, angajații care sunt singuri în birou, prezentatorii TV și invitații lor, reprezentanții cultelor religioase (în timpul slujbelor), cei care țin discurcuri (cu condiția să păstreze o distanță de 3 metri de persoanele aflate în public) și cei care își desfășoară activitatea în condiții de muncă deosebite, precum temperaturi ridicate, umiditate crescută ori persoanele care fac sport.
Restricții valul 5 COVID: lista măsuri aprobate de CNSU
De asemenea, CNSU a decis prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022.
Potrivit noii hotărâri, accesul la restaurante, săli de fitness, workshop-uri, târguri, cinematografe, teatre va fi permis la 50% din capacitate. Acest lucru se va întâmpla doar în cazul în care rata de infectare este mai mică sau egală cu 1%. Dacă incidența depășește acest procent, accesul va fi permis pentru 30% din capacitatea unităților respective.
În plus, pot fi organizate în continuare festivaluri publice în aer liber, concerte. Totuși, publicul nu trebuie să fie mai mare de 1000 de persoane și nu cu mai mult de 50% din capacitate. Bineînțeles, este posibil doar dacă rata de infectare este mai mică sau egală cu 1%.
Programul magazinelor sau al altor activități va fi limitat până la ora 22:00.
Restricții pandemie valul 5: angajații, testați săptămânal
CNSU a mai decis să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaţilor, desfăşurarea activităţii în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măşti cu un grad mai ridicat de protecţie (FFP2) în zonele aglomerate, mai propune CNSU.
Reprezentaţii Grupului de Comunicare Strategică au precizat că prin ”autorităţi sau operatori economici din domeniul infrastructurii critice” se înţelege ”orice entitate economică funcţională, care oferă produse, bunuri şi servicii de utilitate publică, vitale pentru întreaga societate şi a cărei distrugere, degradare ori aducere în stare de nefuncţionare produce un impact major în plan economico -social, la nivel micro şi macro regional”.
Mai multe detalii despre măsurile propuse și acceptate în documentul atașat.
Ce simptome ale Omicron sunt observate la pacienţii COVID-19 vaccinaţi şi nevaccinaţi. Diferențele între cei care se îmb... Paștele 2022 în calendar. Când pică Paștele ortodox și Paștele catolic anul acesta. Vor fi doar 7 zile distanță...