Desi sfaturile pentru o alimentatie echilibrata vin din toate partile, zaharul, 8 kilograme consumate anual, grasimile, 18 kilograme si miile de calorii, ne guverneaza in continuare mesele.
Peste 3.000 pe zi, dublu decat ar avea nevoie o femeie si cu pana la o mie mai multe decat caloriile necesare unui barbat. Chiar si asa, masa romanului nu s-a schimbat prea mult in ultimul deceniu.
Romanul ramane fidel obiceiurilor alimentare si mai ales consumului de paine. Asa se face ca am ajuns sa consumam, in medie, pe cap de locuitor, 200 de kilograme de paine in fiecare an. Excesul de paine alba, fara fibre, face ca riscul de cancer, in special cancer colorectal sa fie crescut.
In topul preferintelor urmeaza cartofii, cu 98 de kilograme consumate anual si celelalte legume, cu 74. Ce nu ne place deloc este pestele, fiecare dintre noi mananca, in 12 luni, doar 4 kilograme.
Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, nici fructele nu fac parte din obiceiurile noastre culinare. Consumam 63 de kilograme anual, cel mai putin din Uniunea Europeana.