- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cutremurele nu se mai opresc în România! Într-o singură noapte au avut loc trei seisme, în zone diferite din ţară. Acestea au avut o magnitudine de 3,4 grade, 2,8 grade, respectiv 2,6 grade pe scara Richter
Primul a fost a fost înregistrat la ora 01:37, în județul Vrancea, la o adâncime de 162 de kilometri, al doilea la ora 03:56, în județul Vrancea, la o adâncime de 144 kilometri, iar al treilea la ora 05:42, în județul Brașov, la o adâncime de 135 km.
Un alt seism s-a produs duminică seară, în Vrancea și a avut o magnitudine de 2,7 grade pe scara Richter.
De altfel, în primele zile ale lunii mai s-au produs nu mai puțin de 13 cutremure în România, în județele Buzău, Covasna, Vrancea, Brașov și Sălaj.
În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău. Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.
Fenomenul cutremurelor în lanţ ridică mari semne de întrebare. Ceea ce s-a întâmplat in ultima perioada a fost o adevărată provocare pentru seismologi.
Efectele unor cutremure de sute de ani
Activitatea seismică din ultimii ani a pus în discuţie numeroase explicaţii si teorii, dar niciuna nu ajuta la prevenirea dezastrelor. S-au creat modele matematice, a fost luata în calcul activitatea vulcanilor si a Lunii, dar nimic nu pare sa ajute. Cea mai recenta teorie susţine ca marile cutremure din ultima vreme sunt replici ale unor cataclisme care s-au produs cu sute de ani în urma.
Majoritatea seismelor puternice apare la marginea plăcilor tectonice, iar replicile lor se propagă, asemenea undelor la suprafaţa apei, spre interior, unde se acumulează o presiune tot mai ridicată. Aşa poate fi explicat cutremurul din 2008 din China, într-o regiune în care nu mai avuseseră loc seisme mari de câteva sute de ani, consideră seismologul american Seth Stein de la Northwestern University din Illinois.