Căutare Live

Romania trece duminica la ora oficiala de iarna: ora 4:00 va deveni ora 3:00

In noaptea de sambata spre duminica, Romania trece la ora oficiala de iarna. Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00, iar ziua de 31 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lunga din an. In noaptea de sambata spre duminica, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa 4.00, ora oficiala de vara, vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale.


Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamint acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus. Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2.

Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita "timpul legal roman".

Conventia a fost semnata de Romania in 1979, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost din nou corelat cu cel practicat in tarile Uniunii Europene. In 1996, tinind cont de avantajele decalarii orarului cu o ora vara, pentru a profita la maximum de orele de lumina, acest orar a fost prelungit in Europa cu inca o luna.

Trecerea la ora de iarna, ora Europei Orientale, nu va modifica mersul trenurilor in vigoare pana la acea data, a anuntat, astazi, CFR Calatori, potrivit Mediafax.

Trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora oficiala de vara pana in noaptea de 30 spre 31 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.

In noaptea de sambata spre duminica, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa 4.00, ora oficiala de vara, vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale.

Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4.00, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la capat, potrivit CFR Calatori.

Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora Europei Orientale se face tot in 31 octombrie, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina si Bulgaria trenurile vor circula dupa orarele din mersul de tren in vigoare.

sursa:Jurnalul.ro

Trafic paralizat de miting. Vezi zonele afectate!... MAI vrea ca toti romanii sa aiba carti de identitate electronice, pana in 2011...
Parteneri
Ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. Ce este recomandat să eviți pentru a te menține sănătoasă
Cele mai recente studii au descoperit că zahărul este ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. În Statele Unite ale Americii specialiștii au demarat mai multe cercetări încă de la apariția primului val de COVID-19.
Catine.ro
Ultimele știri