Antena Căutare

Romanii folosesc medicamente de ultima generatie cu o intarziere de 3 ani

Romanii asteapta pana la trei ani pentru introducerea noilor descoperiri in lista compensatelor. Lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizata din 2008.

In Romania, pacientii asteapta chiar si 1000 de zile pentru a putea dispune de cele mai noi medicamente compensate . De 11 ori mai mult fata de austrieci si de aproape cinci ori mai mult fata de suedezi.

In Marea Britanie si Germania, medicamentele sunt accesibile imediat ce au primit acceptul Agentiei Europene a Medicamentului. In Austria timpul de asteptare este de 88 de zile, in Suedia 206 zile, iar in Belgia de 392 de zile.

Cristian Lutan, director de comunicare Asociatia Romana a producatorilor internationali de medicamente, a declarat ca accesul intarziat la medicamentele de ultima generatie inseamna un timp de boala mai lung.

In tot acest timp, peste 100 de medicamnente noi asteapta hotararea autoritatilor de a le introduce pe lista de compensate. Hotarare ce intarzie sa apara de teama unor noi cheltuieli.

Ceea ce nu inteleg insa oficialii este ca eficienta unui medicament aduce intr-un sfarsit economii la buget. Terapia dureaza mai putin, previne agravrea bolii si reduce costurile de spitalizare.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Bucuresti: Pasajul Basarab, ultimele teste de siguranta inainte de inaugurare... Legea picnicului prevede amenzi usturatoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x