Antena Căutare

Postul Paștelui 2019. Când începe Postul Paștelui ortodox -Tradiții de Lăsata Secului

Postul Paștelui 2019. Când începe Postul Paștelui ortodox -Tradiții de Lăsata Secului. Află din articolul a1.ro, toate informațiile utile despre Postul Paștelui 2019. Când începe Postul Paștelui 2019, când este Lăsata Secului 2019, Lăsata Secului Tradiții și multe rețete de post

Postul Paștelui 2019. Când începe Postul Paștelui ortodox -Tradiții de Lăsata Secului
Postul Pastelui | pixabay.com

Postul Paștelui 2019. Când începe Postul Paștelui ortodox -Tradiții de Lăsata Secului​. Află din articolul a1.ro, toate informațiile utile despre Postul Paștelui 2019. Când începe Postul Paștelui 2019, când este Lasata Secului 2019, Lăsata Secului Tradiții și multe rețete de post

Anul acesta, Postul Sfintelor Paști începe pe 11 martie. Postul Paștelui este cunoscut de creștini ca fiind cel mai lung și cel mai aspru, fiind de asemenea cunoscut și sub denumirea de Postul Mare.

La sfârșitul secolului al III lea, Postul Sfintelor Paști a fost împărțit în postul prepascal (Postul Paresimilor) care ținea până la Duminica Floriilor, cu o durată variabilă și Postul Paștilor (postul pascal), care ținea o săptămână, adică din Duminica Floriilor până la cea a Învierii Domnului. După Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit a adoptat ca durata acestui post să fie de șapte săptămâni, durată prezentă și astăzi.

Tradiții de Lăsata Secului

Lăsatul Secului este o sărbătoare ce marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe cel mai lung post rânduit de Biserica Ortodoxă. Singurul post care are două Lăsatul Secului este cel al Sfintelor Paști, cunoscut și sub numele de Postul cel Mare. Primul Lăsatul Secului este pentru carne și se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți, iar celălalt este pentru ouă, pește și lactate și se ține în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.

Lăsata Secului de Paști păstrează tradiții specifice începutului unui an agrar, sărbătorit odată cu echinocțiul de primăvară. Praznicul de duminică este împodobit, din moși-strămoși, cu tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă pentru a avea un post ușor, care să înfrâneze puterea de a păcătui.

În foarte multe localități din sudul țării se păstrează cu sfințenie obiceiul de batere a halviței. În cadrul acestei tradiții participă și copiii și adolescenții. Se obișnuiește ca gazda să lege o bucată de halviță cu o sfoară și începe să o plimbe prin fața tinerilor, organizați în echipe de câte doi, având mâinile legate la spate. Fiecare copil încearcă să prindă bucata de halviță cu gura, un lucru mai greu decât și-ar închipui mulți.

Un alt obicei care se păstrează și în zilele noastre este legarea grânelor. Acest obicei se practică pentru ca păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor. În unele sate din Covasna, de Lăsatul Secului se practică un alt obicei vechi, cel al focurilor purificatoare. Pe înserat, pe dealuri se aprind focuri. Conform tradiției, în acest fel atmosfera se purifică în comunitatea respectivă, ajutând totodată și la alungarea spiritelor rele.

În unele locuri se mai păstrează și azi tradiția care îi îndeamnă pe credincioși să ofere copiilor nevoiași câte șapte sticle cu lapte, simbolizând cele șapte săptămâni ale postului. Se crede că această tradiție va aduce hrană mai bună copiilor nevoiași pe parcursul Postului Paștelui.

Citește și:

-Paște 2019. Când începe Postul Paștelui și De ce postim

Sursă foto: pixabay.com

De ce să alegeți cursuri de robotică pentru copii?... 3 hobby-uri care te pot ajuta să-ți completezi veniturile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x