Antena Căutare

Rujeola în România - 62 de persoane au murit. Avertismentul UNICEF

Rujeola în România. Numărul deceselor din cauza rujeolei (pojar) a ajuns la 62, în România. UNICEF trage un semnal de alarmă asupra numărului mare de cazuri de rujeolă.

Rujeola în România - 62 de persoane au murit. Avertismentul UNICEF
Rujeola in Romania, avertismentul UNICEF

Rujeola în România. Numărul deceselor din cauza rujeolei (pojar) a ajuns la 62, în România. UNICEF trage un semnal de alarmă asupra numărului mare de cazuri de rujeolă.

UPDATE: Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate pâna la data de 08.03.2019 este 16 092 din care 62 de decese. In perioada 04.03.2019 – 08.03.2019 au fost raportate încă 111 cazuri nou confirmate în 20 de județe și în municipiul Bucuresti, informează Institutul Național de Sănătate Publică din România.



Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă care de foarte multe ori duce la complicaţii. Potrivit medicilor, una din patru persoane care fac rujeolă are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi rujeola este mortală.

Cel de-al 62-lea deces cauzat de rujeolă, confirmat serologic, a fost raportat, săptămâna aceasta, la o persoană de sex feminin, în vârstă de 20 de ani, din judeţul Iaşi. Aceasta nu era vaccinată împotriva rujeolei.

Numărul total de cazuri de rujeolă înregistrate până la data de 1 martie în România este de 15.981, 66 de cazuri fiind confirmate în ultima săptămână numai în București.

UNICEF - Număr alarmant de cazuri de rujeolă. Creștere cu 50% față de 2017

Situația în ceea ce privește numărul mare de cazuri de îmbolnăviri cu ruejolă nu este gravă numai în România, ci și în întrega lume. UNICEF a tras un semnal de alarmă, astăzi, 1 martie cu privire la rujeolă, în condițiile în care, în lumea întreagă, s-a observat în ultimii ani o creștere alarmantă.

Zece țări, inclusiv Brazilia, Ucraina și Franța, sunt responsabile pentru aproximativ trei sferturi din creșterea totală a cazurilor în 2018.

La nivel global, 98 de țări au raportat mai multe cazuri de rujeolă în 2018 decât în ​​2017, procentul de creștere fiind de aproximativ 50%.

Ucraina, Filipine și Brazilia au înregistrat cea mai mare creștere anuală a cazurilor. În 2018, 35,120 de cazuri au fost raportate doar în Ucraina, cu circa 30.000 mai mult decât în ​​2017. Potrivit Guvernului din Ucraina, în primele două luni ale anului 2019 au fost infectate încă 24.042 persoane.

Rujeola, mai contagioasă decât gripa

Este o boală respiratorie severă, foarte contagioasă și, uneori, mortală. Debutează ca o răceală banală cu febră foarte înaltă, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție măruntă. Aceasta începe pe pielea feței și a capului, se extinde pe restul corpului. Starea generală a bolnavului este profund alterată.

Reapariția acestei boli, pe care UNICEF și OMS o cataloghează ca fiind mai contagioasă decât gripa sau tuberculoza, este cauzată în multe țări de afirmații care leagă vaccinul împotriva rujeolei de apariția autismului, mesaj parțial difuzat pe social media.

Luna trecută, OMS a clasat "evitarea vaccinului" ca fiind una dintre primele 10 cele mai presante amenințări la adresa sănătății la nivel mondial în 2019. OMS a reamintit însă recent că "principalul motiv" eșecul în imunizarea copiilor este că cei "care au nevoie cel mai mult (...) nu au acces la vaccin".

Citește și: Schema de vaccinare 2019. Vaccinurile recomandate de Ministerul Sănătății

Rujeola – Complicațiile sale pot fi severe

În general, rujeola sau pojarul are o evoluție ușoară spre medie. Cu toate acestea, este considerată boala eruptivă care se soldează cu cele mai multe complicații. Printre acestea se numără:

  • suprainfectări la nivelul sistemului respirator (angină acută pultacee, laringită, bronșită, bronșiolită, pneumonie, bronhopneumonie)
  • afectarea inimii (miocardită, pericardită), de conjunctivite purulente, stomatite, otite, oto-mastoidite
  • encefalită (virusul ajunge inclusiv la nivelul sistemului nervos).
  • o complicație foarte rară (1 caz la 100.000 de infecții) este panencefalita sclerozantă, care apare la câțiva ani (3-7 ani) distanță după infecția cu virusul rujeolic prin persistența acestuia la nivelul sistemului nervos. Boala este foarte gravă și se finalizează de cele mai multe ori cu deces în lunile/anii ce urmează.

Citește și: Facebook și Google, decizie drastică împotriva curentului antivaccinare. România, împărțită

Vaccinuri disponibile pentru rujeolă

În acest moment, vaccinurile pentru rujeolă disponibile sunt: M-M-RVAXPRO, PRIORIX PRIORIX-TETRA.

Administrarea unei doze de vaccin îi protejează pe 93% dintre cei expuși la virus. După a doua doză, protecția crește până la 97%, potrivit studiilor.

După introducerea pe scară largă a vaccinării antirujeolice, în SUA numărul cazurilor de rujeolă a scăzut cu 99% față de era prevaccinală.

Simulare Evaluare Națională 2019. Cele mai bune școli și licee din București... Cutremur în România, azi, 13 martie! Magnitudine 3.2 pe scara Richter...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x