Antena Căutare

Rusalii 2023: Tradiții, obiceiuri și superstiții pe 4 și 5 iunie. Ce nu se face duminică și luni

Pe 4 și 5 iunie 2023, de Rusalii, creștinii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh. La sărbătoarea de duminică și luni, este comemorată pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Iisus Hristos. Iată ce obiceiuri, tradiții și superstiții există de Rusalii, pe 4 iunie și 5 iunie 2023, zile de sărbătoare legală.

colaj de imagini cu traditiile de rusalii 2023 Galerie
Pe 4 și 5 iunie 2023, de Rusalii, creștinii sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt. La sărbătoarea de astăzi, este comemorată pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Iisus Hristos. Iată ce obiceiuri, tradiții și superstiții există de Rusalii, pe 4 iunie și 5 iunie 2023, zile de sărbătoare legală. | Shutterstock.com

Pe 4 și 5 iunie 2023 au loc Rusaliile, sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Cele două zile sunt marcate de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții.

Citește și: Felicitări și mesaje de Rusalii 2023. Cele mai frumoase urări și imagini pentru 4 și 5 iunie

Ce semnificație au Rusaliile și ce se împarte în 2023

Sărbătoarea pogorârii Sfântului Duh a fost denumită ”Rusalii”, de la sărbătorirea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morților. De aceea, pe 3 iunie 2023, în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor se împart ouă împodobite cu flori și un colac deasupra pentru pomenirea celor care au trecut la odihna veșnică.

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt are o dublă semnificație. Pentru cei mai superstițioși, este vorba despre o zi încărcată spiritual și se vorbește despre influențe malefice.

Citește și: De ce beneficii au parte angajații români care lucrează în minivacanța de 1 iunie și Rusalii. Ce spune Codul Muncii

În tradiția populară, Rusaliile sunt ființe malefice, asemănătoare ielelor. Se spune despre ele că umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii și provoacă mult rău oamenilor.

Rusaliile îi pocesc, schimonosesc și înnebunesc pe toți care nu le respectă zilele. Este motivul pentru care femeile nu lucrează în toate zilele de miercuri care se derulează de la Stratul de Rusalii (a 25-a zis după Paște) până la Duminica Mare.

Spre deosebire de Rusalii, Sânzienele sunt, în credința populară, zâne bune. Totuși, când nu le este respectată sărbătoarea (24 iunie), ele devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele. Mulți le confundă din acest motiv.

Rusalii 2023: Tradiții și obiceiuri pe 4 și 5 iunie

De Rusalii, pe 4 și 5 iunie 2023, există mai multe tradiții și superstiții care se respectă și în zilele noastre. Află din rândurile următoare ce se face și ce nu e bine sa faci duminică, de Pogorârea Sfântului Duh, și luni, în a doua zi de Rusalii.

Tradiții și obiceiuri pe 4 iunie, la sărbătoarea Pogorârea Duhului Sfânt

Din bătrâni există tradiția ca locuința și gospodăria să fie protejate de Rusalii. Pentru asta, pe porți, în foișoare, pe ganduri sau la intrările în case, se pun ramuri verzi de tei, plantă despre care se crede că are proprietăți apotropaice.

Nu este singura tradiție care se respectă pe 4 iunie 2023. La sărbătoarea aceasta, Pogorârea Duhului Sfânt, credincioșii duc la biserică și crenguțe de nuc pentru a fi sfințite. Cu acestea se împodobesc casele, icoanele. Se spune că ele alungă spiritele rele. În unele zone, pe lângă aceste crenguțe, oamenii mai pun leuștean, usturoi și pelin.

Citește și: Cât te costă sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării proprietarii se pregătesc să întâmpine turiștii

Nu doar că teiul și crenguțele de nuc se pun la porți, dar unii oameni obișnuiesc să le poarte în sân sau în buzunare. În acest fel, ei se simt protejați de Ielele neiertătoare.

După slujbă, pe 4 iunie 2023, în Duminica Pogorărârii Sfântului Duh, preotul și enoriașii merg la câmp și fac Sfeștania, adică sfințirea mică a apei. Cu aceasta se stropesc semănăturile câmpului, mai întâi de preot, apoi de fiecare credincios în parte.

Conform tradiției, în duminica Rusaliilor se împart farfurii pentru cei vii.

Tradiții și obiceiuri luni 5 iunie de Rusalii 2023

În a doua zi de Rusalii, în Oltenia există un obicei faimos. Călușarii se strâng câte 7-8 și merg din casă în casă. Se spune că ei alungă spiritele malefice și e bine să-i primești cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă, sare, bani.

Ba mai mult, dansul Călușarilor este considerat singurul leac pentru cei care și-au pierdut mințile după ce au privit ”Dansul Ielelor”. În trecut, în preajma Rusaliilor, bărbații purtau la brâu usturoi, frunze de pelin, tei sau nuc, busuioc pentru a îndepărta puterea ielelor.

Acum, în Banat, se practică un ritual pentru a goni periculoasele Rusalii. Feciaorele cu vârste între opt și paisprezece ani depun un jurământ care sună așa: ”Am să îndeplinesc goana Rusaliilor pana voi ieși la horă și nimeni decat mine și ai mei să nu știe, altfel Rusaliile să mă pedepsească”. După ce spun aceste cuvinte, ele merg pe câmp și culeg flori din care împletesc cununi.

Citește și: Moșii de vară: Tradiții și obiceiuri de moși care s-au păstrat din bătrâni. Ce bucate alese se împart în această zi

În Ardeal există o altă tradiție frumoasă de Rusalii 2023. Personajul principal este un bou, care e împodobit cu ornamente din flori. Acesta e plimbat pe ulițele satului până la biserică, unde urmează să fie sfințit de preot.

După ce este eliberat, o fecioară îl ia și face ocolul unei mese de trei ori. Potrivit datinii, fata se va mărita într-un an.

Udatul nevestelor este un alt obicei care se ține după Rusalii. Se spune că soțiile care sunt stropite cu apă vor rămâne sănătoase și frumoase în tot restul anului.

Superstiții Rusalii. Ce nu se face la sărbătoarea de pe 4 și 5 iunie 2023, Pogorârea Duhului Sfânt

De Rusalii, sunt interzise mai multe lucruri. Bătrânii spun că nu este bine să muncești la câmp. În caz contrar, ielele promit boli dure celor care încalcă această regula, cum ar fi amorțeala, dambla, ologeală.

Nu e bine nici să te urci în copaci sau în locuri înalte, precum nici să călătorești de Rusalii 2023. O altă superstiție spune că cine se ceartă la această sărbătoare este luat de iele.

Din bătrâni se spune că, din ziua Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac. În noaptea acestei sărbători, e interzis să dormi sub cerul liber pentru a nu cădea pradă ielelor.

În plus, nu e bine să intri în vie, locuri pustii, să călătorești pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele de Rusalii 2023.

Ce venituri încasează Carmen Iohannis ca profesoară de liceu la Sibiu. Președintele Klaus Iohannis a publicat declarația... Felicitări și mesaje de Rusalii 2023. Cele mai frumoase urări și imagini pentru 4 și 5 iunie...
Video recomandate
Lasă-mă, îmi place! Camera 609 | Sezonul 1, episodul 9, 22 septembrie 2023. Eva, în lacrimi după ce Diana și-a făcut apariția în ziua logodnei cu Victor: Îmi pare rău că a aflat așa!
Lasă-mă, îmi place! Camera 609 | Sezonul 1, episodul 9, 22 septembrie 2023. Eva, în lacrimi după ce Diana și-a făcut apariția în ziua logodnei cu Victor: Îmi pare rău că a aflat așa! Vineri, 22.09.2023, 20:45
Parteneri Echinocțiul de toamnă în astrologie. Ce se schimbă pentru zodii din 23 septembrie 2023 Echinocțiul de toamnă în astrologie. Ce se schimbă pentru zodii din 23 septembrie 2023 Catine.ro Natalia Ramírez dezvăluie dacă se întoarce în Betty cea urâtă 2 ca Marcela Valencia. Ce a declarat vedeta Natalia Ramírez dezvăluie dacă se întoarce în Betty cea urâtă 2 ca Marcela Valencia. Ce a declarat vedeta Happy Channel Influența lui e foarte puternică, iar DNA spune că „nu putea fi găsit” în mod normal. Cine e „Fantoma” din Mafia spitalelor Influența lui e foarte puternică, iar DNA spune că „nu putea fi găsit” în mod normal. Cine e „Fantoma” din Mafia spitalelor Libertatea.ro Cât de ușor este să rămâi fără toți banii din cont. Banca, foarte amabilă cu hoții virtuali Cât de ușor este să rămâi fără toți banii din cont. Banca, foarte amabilă cu hoții virtuali Ziare.com Gino Iorgulescu, asalt total în procesul lui Mario Iorgulescu! Modul uluitor prin care încearcă să amâne pronunţarea definitivă Gino Iorgulescu, asalt total în procesul lui Mario Iorgulescu! Modul uluitor prin care încearcă să amâne pronunţarea definitivă AntenaSport Brigitte Macron și Camilla, Regina Consoartă, au purtat ținute fabuloase la recepția de gală de la Versailles. Au avut apariții cu adevărat spectaculoase. FOTO Brigitte Macron și Camilla, Regina Consoartă, au purtat ținute fabuloase la recepția de gală de la Versailles. Au avut apariții cu adevărat spectaculoase. FOTO Elle Anunț important al ANM! Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Temperaturile vor fi mai scăzute Anunț important al ANM! Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Temperaturile vor fi mai scăzute Spynews.ro Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani BZI Cum arată Brigitte Pastramă după ce și-a scos acidul din buze și a renunțat la genele false și extensiile de păr Cum arată Brigitte Pastramă după ce și-a scos acidul din buze și a renunțat la genele false și extensiile de păr BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe HelloTaste.ro Măsura Guvernului care va afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: "Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului" Măsura Guvernului care va afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: "Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului" Antena3.ro Cum foloseau strămoșii oamenilor craniile celor decedați, potrivit experților. Obiceiul ar fi considerat înfiorător azi Cum foloseau strămoșii oamenilor craniile celor decedați, potrivit experților. Obiceiul ar fi considerat înfiorător azi useit Horoscopul zilei de 23 septembrie 2023. Gemenii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 23 septembrie 2023. Gemenii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine Stația de metrou „Tudor Arghezi” va fi dată în folosință până la data de 15 noiembrie. Aceasta va „prelungi” magistrala M2 Pipera - Berceni Stația de metrou „Tudor Arghezi” va fi dată în folosință până la data de 15 noiembrie. Aceasta va „prelungi” magistrala M2 Pipera - Berceni Wall-Street Joe Jonas și Sophie Turner, divorț cu scandal! Actrița l-a acuzat pe Joe Jonas că i-a răpit copiii Joe Jonas și Sophie Turner, divorț cu scandal! Actrița l-a acuzat pe Joe Jonas că i-a răpit copiii Kudika Două zodii care primesc o mare moștenire în octombrie. Începutul de lună vine cu vești bune pentru acești nativi Două zodii care primesc o mare moștenire în octombrie. Începutul de lună vine cu vești bune pentru acești nativi Playtech Dorian Popa, contactat direct de soția lui Călin Donca. Ce i-a spus Orianda artistului: ”Nu știu ce să cred” Dorian Popa, contactat direct de soția lui Călin Donca. Ce i-a spus Orianda artistului: ”Nu știu ce să cred” Redactia.ro Ce înseamnă că România va da Austria în judecată din cauza Schengen. Ce putem obţine  Ce înseamnă că România va da Austria în judecată din cauza Schengen. Ce putem obţine  Observator Beneficiile consumului de susan. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea aceste semințe Beneficiile consumului de susan. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea aceste semințe MediCOOL Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă HelloTaste FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar ProSport Descoperire misterioasă făcută de chinezi în Groapa Marianelor, cel mai ADÂNC loc de pe Pământ. Deschidem „Cutia Pandorei”? Descoperire misterioasă făcută de chinezi în Groapa Marianelor, cel mai ADÂNC loc de pe Pământ. Deschidem „Cutia Pandorei”? Gandul Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci cartofi prăjiți cu brânză rasă. Efectele sunt devastatoare asupra ogranismului Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci cartofi prăjiți cu brânză rasă. Efectele sunt devastatoare asupra ogranismului CanCan Alimente care provoacă alergii. Cum să le introduci în alimentația bebelușului Alimente care provoacă alergii. Cum să le introduci în alimentația bebelușului DeParinti Poza cu Selena Gomez și Taylor Swift care a strâns peste 15 milioane de like-uri. Imaginea care pune capăt tuturor zvonurilor despre relația lor Poza cu Selena Gomez și Taylor Swift care a strâns peste 15 milioane de like-uri. Imaginea care pune capăt tuturor zvonurilor despre relația lor ZUTV Cum îți dai seama că ai cumpărat un iPhone 15 nou original. Detaliul introdus de Apple pe cutia telefonului Cum îți dai seama că ai cumpărat un iPhone 15 nou original. Detaliul introdus de Apple pe cutia telefonului UseIT Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Video Lasă-mă, îmi place! Camera 609 | REZUMAT Sezonul 1 - Episoadele 9 și 10 Lasă-mă, îmi place! Camera 609 | REZUMAT Sezonul 1 - Episoadele 9 și 10 Vineri, 22.09.2023, 23:00
x