Antena Căutare

S-a votat! Acces la EDUCAȚIE și pentru copiii defavorizați care nu au ACTE DE IDENTITATE. 160.000 de români nu au niciun document de identitate

Vești bune! Înscrierea copiilor fără CNP la şcoală a fost adoptată în Camera Deputaţilor. Plenul Camerei Deputaţilor a modificat, miercuri, legea educaţiei naţionale, în sensul acceptării înscrierii, de către unităţile de învăţământ, a persoanelor care nu deţin cod numeric personal (CNP).

Vești bune! Înscrierea copiilor fără CNP la şcoală a fost adoptată în Camera Deputaţilor. Plenul Camerei Deputaţilor a modificat, miercuri, legea educaţiei naţionale, în sensul acceptării înscrierii, de către unităţile de învăţământ, a persoanelor care nu deţin cod numeric personal (CNP).

„În afară, procesul este mult mai simplu. Actele de identitate se realizează în cadrul maternităţilor. Cu alte cuvinte, calitatea de născut vine laolaltă cu calitatea de cetăţean“, spun experţii.

Conform noii legi, în vederea asigurării accesului la învăţământul general obligatoriu, ,,unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia de a înscrie persoanele care nu deţin un cod numeric personal”

Învăţământul general obligatoriu este de 11 clase şi cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020.

Mii de copii fără CNP vor putea merge la școală

Articolul continuă după reclamă

În ciuda obligativității și gratuității învățământului, mii de copii sunt condamnați din naștere, din cauza sărăciei și a situației precare a familiilor din care provin.

Motivul pentru care nu pot avea acces la educație: nu au acte de identitate. Drept urmare, cei mici nu sunt recunoscuţi de statul român, iar asta presupune inclusiv blocarea accesului la educaţie. „Din păcate, deşi dreptul la educaţie este prevăzut legal şi egal pentru toţi cetăţenii, copiii care nu au CNP şi implicit nu au documente de naştere sau identitate nu pot beneficia de acesta. Perpetuăm astfel o problemă sistemică, iar pentru a o rezolva este nevoie de responsabilizarea tuturor actorilor implicaţi”, declară deputata independentă Oana Bîzgan, iniţiatoarea proiectului care a trecut în unanimitate cu 282 de voturi favorabile.

Copiii care nu au CNP și implicit nu au documente de identitate nu își pot exercita acest drept.

Deputata independentă Bîzgan, inițiatoare a proiectului a vorbit deschis despre situația tristă în care ne aflăm,, „Din păcate, deși dreptul la educație este prevăzut legal și egal pentru toți cetățenii, conform Constituției, copiii care nu au CNP și implicit nu au documente de identitate nu își pot exercita acest drept. Există deci, cazuri frecvente în care copii nu pot merge la școală din cauza unor situații de care nu sunt vinovați și pe care nu le pot rezolva singuri. Ne dorim, prin această propunere, să remediem aceste situații și să oprim perpetuarea unei probleme sistemice, prin responsabilizarea tuturor celor implicați. De aici importanța acestei colaborări transpartinice la feminin. Educația copiilor ar trebui să primeze, indiferent de partidul din care facem parte. Le mulțumesc colegelor mele care au susținut această inițiativă încă de la început'

„Prin legea votată, venim cu o abordare incluzivă și proactivă: copiii fără CNP vor putea fi înscriși la școală și, în plus, școlile vor da o mână de ajutor în rezolvarea actelor de identitate', a afirmat şi deputata PSD Roxana Mînzatu, coinițiatoare a propunerii legislative.

Dreptul la educație este garantat prin Constituție

Într-un comunicat de presă, deputata Oana Bîzgan afirmă că,, Dreptul universal la educație este garantat prin Constituție și prin Convențiile internaționale la care România este parte, precum Declarația Universală a Drepturilor Omului a Organizației Națiunilor Unite. Totodată, autoritățile estimează că peste 160.000 de români nu au niciun document de identitate, iar majoritatea celor fără acte sunt copii. Lipsa documentelor de identitate afectează atât acești copii, cât și întreaga comunitate, printr-un risc crescut de sărăcie și excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz și violență sau trafic de persoane.

'Din păcate, deși dreptul la educație este prevăzut legal și egal pentru toți cetățenii, copiii care nu au CNP și implicit nu au documente de naștere sau identitate nu pot beneficia de acesta. Perpetuăm astfel o problemă sistemică, iar pentru a o rezolva este nevoie de responsabilizarea tuturor actorilor implicați. De aici importanța acestei colaborări transpartinice la feminin. Educația copiilor ar trebui să primeze, indiferent de partidul din care facem parte — le mulțumesc colegelor mele că susțin această inițiativă', declară deputata independentă Bîzgan, inițiatoare a proiectului.

'Nu este vina copiilor că nu au actele necesare înscrierii la școală; nu ei sunt responsabili pentru faptul că, dintr-un motiv sau altul, nu au CNP. Statul are datoria să intervină prin serviciile de asistență socială pentru a corecta această situație discriminatoare — este dreptul fiecărui copil să beneficieze de un start egal în viață', consideră Mara Mareș, deputată PNL și co-inițiatoare a propunerii legislative.

'Discutăm despre egalitatea și universalitatea drepturilor și libertăților cetățenilor, dreptul la educație gratuită; ca medic pediatru și membru în Comisia pentru sănătate și familie atrag atenția în mod special asupra acestor aspecte — avem datoria ca în România, țară membră UE să nu mai existe persoane fără acte de identitate, mai ales copii care din această cauză să nu poată merge la școală', declară dr Maricela Cobuz, deputată PSD în susținerea propunerii inițiate.

'Prin acestă inițiativă facem doi pași importanți. Pe de-o parte, ne asigurăm că accesul la educație este, într-adevăr, un drept al tuturor copiilor și că aceștia pot dobândi actele de identitate atât de necesare. Pe de altă parte, este a doua colaborare de amploare a femeilor din Parlamentul României în această legislatură, ceea ce demonstrează că există cauze — educația este una dintre ele — ce depășesc granițele politice', completează deputata USR, Lavinia Cosma, militantă pentru accesul copiilor la educație egală și nediscriminatoare, scrie Agerpres

Alocatie de hrană pentru bolnavi 2018. Cât se majorează de la 1 noiembrie... O asistentă din Zimnicea, în comă, după ce a ieșit din gardă! Colega acesteia, mesaj sfâșietor: ”Muncim până la epuizare...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x