Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Buna Vestire pe 25 martie a fiecărui an. Semnificaţia acestei sărbători este reprezentată de momentul în care Arhanghelul Gavril a anunţat-o pe Fecioara Maria că va da naştere Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Creştinii ţin cu sfinţenie această sărbătoare având în vedere faptul că la nouă luni distanţă, Iisus Hristos se naşte.
Bună Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. În popor, această sărbătoare poartă şi numele de Ziua Cucului datorită faptului că această zi reprezintă primul cântec pe care cucul în cânta în acel an, astfel anunţând venirea primăverii. De asemenea, craca pe care cucul stătea când a cântat, era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, astfel sperând că flăcăii nu vor decide să le ocolească, conform calendarulortodox.ro.
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea această.
Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”
Există obiceiul că în această zi, să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.
Flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura (mărită)?” Dacă se întâmplă că după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, tăcerea să era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.
De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în scăldătoarea fețelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.
Ce să nu faci de Buna Vestire:
– Să nu te cerți cu nimeni! Dacă te cerți cu cineva din familie în această zi sfânta, nu te vei înțelege cu acea persoană tot anul.
– Nu spăla haine sau vase în ziua Bunei Vestiri. Este o zi extrem de importantă, în care oamenii merg la biserică și spun rugăciuni pentru Fecioara Maria.
– Nu e bine ca în această zi importantă să asculți cântatul cucului în aceleași haine pe care le-ai purtat cu o zi în urmă. Ziua trebuie întâmpinată în spirit vesel și cu haine noi, de sărbătoare.
– Nu este bine să ieși din casă flamand în această zi. Este bine să mănânci ceva înainte să mergi la biserică, dacă vrei să fii bucuros și fericit tot anul.
Ora de vară modifică MERSUL TRENURILOR! Cum se va circula, anunț CFR... Companiile puternice din România şi-au schimbat tactica de recrutare. Folosesc tehnologia viitorului pentru a-i atrage p...