Antena Căutare

Schimbare în învățământ! CNADTCU şi CNCS, excluse din procedura de evaluare a şcolilor doctorale. Se va plagia ca-n codru?

Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor Universitare (CNADTCU) şi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) nu vor mai evalua şcolile doctorale, aşa cum era prevăzut în legea educaţiei, deputaţii votând eliminarea celor două instituţii din procesul de evaluare a şcolilor doctorale.

Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor Universitare (CNADTCU) şi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) nu vor mai evalua şcolile doctorale, aşa cum era prevăzut în legea educaţiei, deputaţii votând eliminarea celor două instituţii din procesul de evaluare a şcolilor doctorale.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, spune că modificările au fost propuse de către minister, iar astfel procedura se va simplifica foarte mult şi se va conta pe autonomia universităţilor, pe faptul că bazele de date şi informaţiile care se referă la resursa umană, în special la conducătorii de doctorat şi la rezultatele cercetării ştinţiifice, se găsesc la universităţi, şi nu la CNADTCU sau la la CNCS.

Prevederile articolului, complicate

Press One a scris că amendamentul prin care Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Certificatelor şi Diplomelor Universitare (CNATDCU) şi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) sunt eliminate din procesul de evaluare a şcolilor doctorale a fost votat de Camera Deputaţilor în 4 aprilie şi se regăsea într-un raport de 65 de pagini al Comisiei de învăţământ şi al Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, la OUG 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii. Proiectul a trecut de plenul Camerei, la o zi de la votarea în comisie, cu toate că PNL şi USR au cerut retrimiterea acestuia la comisie.

Articolul continuă după reclamă

Articolul introdus în raportul celor două comisii prevede: "Evaluarea IOSUD (Instituţiile Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat – n.r.) în vederea acreditării pentru organizarea de şcoli doctorale se face de către ARACIS sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau străinătate, înscrisă în EQAR (European Quality Assurance Register for Higher Education – n.r.)".

În prezent, articolul 158 din Legea educaţiei prevede că "evaluarea şcolilor doctorale se face de către ARACIS (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior) sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau străinătate, pe baza rapoartelor CNCS referitoare la calitatea cercetării şi a rapoartelor CNATDCU referitoare la calitatea resurselor umane".

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, marţi, că, la solicitarea Consiliului Naţional al Rectorilor, a propus Parlamentului trei modificări, una dintre ele fiind ca acreditarea să fie făcută la nivel de domeniu de doctorat, şi nu la nivel de şcoală doctorală.

"Şcoala doctorală e o structură administrativă, este ca o facultate. Vrem să evaluăm şi să acredităm domeniile de doctorat, pentru că doctoratul reprezintă nivelul trei de studii universitare. Facem această evaluare pentru programele de licenţă, la nivel masteratului acedredităm domenii de masterat şi, în continuare, domeniile de doctorat, care în general sunt indentice cu masteratul, vor fi evaluate şi acreditate de Agenţia Română de Asiguarea Calităţii în Învăţământul Superior sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii", a declarat, marţi, pentru News.ro, ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, a doua propunere se referă la termenul de acreditare a acestor domenii de doctorat, mai exact la prorogarea acestuia cu un an.

"Nu putem ca până la 1 octombrie 2017 să facem această evaluare şi acreditare, astfel că atunci am prorogat termenul pentru încă un an. Practic, la sfârşitul anului universitar următor se va finaliza acest proces de acreditare a domeniilor de doctorat, în condiţiile în care vom începe acest proces din această toamnă", a mai afirmat Pavel Năstase

El a mai susţinut că, astfel, procedura se va simplifica foarte mult şi se va conta pe autonomia universităţilor, în condiţiile în care bazele de date şi informaţiile care se referă la resursa umană, în special la conducătorii de doctorat şi la rezultatele cercetării ştinţiifice, se găsesc la nivelul universităţii, nu se găsesc nici la CNADTCU şi nici la CNCS, mai ales că CNCS nu mai ţine de Ministerul Educaţiei, ci de noul minister al Cercetării şi Inovării.

"În plus, un conducător de doctorat este şi cadru didactic într-o universitate, deci producţia sa ştiintifică se realizează în universitatea respectivă. CNADTCU nu avea cum să facă rapoarte care vizează conducatorii de doctorat pentru că CNADTCU se ocupă de abilitarea acestora, de validarea tezelor de doctorat. Ceea ce am propus a fost de comun acord cu membrii consiliului general al CNADTCU şi cu Consiliul Naţional al Rectorilor şi conducerea ministerului a cuplat la aceasta idee, că altfel nu vom face această acreditare, care iată din 2012 trebuia făcută”, a adăugat Năstase.

Sursă: news.ro

Oficial. Vouchere de vacanță pentru toți bugetarii! Anunțul așteptat de milioane de români... De la 13, la 45 de ani! Într-un sat din judeţul Iaşi, TOATE femeile au rămas însărcinate în acelaşi an...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x