Antena Căutare

Schimbări în Educație: Elevii ar putea avea un singur manual de bază în fiecare an școlar

O nouă lege a manualului a fost realizată în a doua jumătate a acestui an şi a fost pusă în dezbatere publică, actul normativ prevăzând că proiectele de manuale şcolare sunt realizate de către autori/coautori şi se depun în formă de manuscris la Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), în vederea evaluării calităţii ştiinţifice.

O nouă lege a manualului a fost realizată în a doua jumătate a acestui an şi a fost pusă în dezbatere publică, actul normativ prevăzând că proiectele de manuale şcolare sunt realizate de către autori/coautori şi se depun în formă de manuscris la Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), în vederea evaluării calităţii ştiinţifice.

Totodată, proiectul prevedea că evaluarea manualelor se organizează prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, în baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, de către grupuri de evaluatori formate din cadre didactice, selectate în baza apelului public de selecţie.

Acelaşi act normativ precizează că MEN achiziţionează conceptul şi conţinutul manualului şcolar de bază de la autori/coautori, iar manualele şcolare de bază, în format pdf şi în varianta digitală interactivă, vor putea fi accesate şi de pe site-ul ministerului, în cadrul Bibliotecii Şcolare Virtuale, devenind resurse educaţionale deschise.

De asemenea, în ultima parte a anului Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind înfiinţarea ca societate comercială pe acţiuni de interese naţional cu capital integral de stat a Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA, care va avea ca obiect principal de activitate editarea de manuale şcolare pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal, în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, şi alte lucrări pentru învăţământul preşcolar şi universitar.

Articolul continuă după reclamă

Aceeaşi OUG prevede că societatea va edita manuale pentru şcoli profesionale şi de maiştri, tratate, lucrări de metodică şi de pedagogie, lucrări în sprijinul învăţământului pentru perfecţionarea profesorilor şi pentru activităţi individuale ale elevilor şi studenţilor, originale şi traduceri din alte limbi. Totodată, societatea va edita materiale grafice în domeniul mijloacelor de învăţământ, precum şi alte lucrări necesare învăţământului.

Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va realiza manualele şcolare la solicitarea directă a Ministerului Educaţiei, pe bază de contract. Complementar, societatea poate desfăşura şi alte activităţi conexe pentru realizarea obiectului său de activitate.

La începutul lunii august ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a emis un ordin de ministru care prevede că toate materialele didactice auxiliare nu mai sunt valabile începând din luna august.

Anul şcolar 2017-2018 a început pentru elevii claselor a V-a fără manuale şcolare. În acest sens MEN a realizat un compendiu introductiv pentru gimnaziu - clasa a V-a care după care elevii de clasa a V-a să lucreze până la editarea manualelor necesare.

Potrivit reprezentanţilor MEN compendiul era util pentru clasele a V-a în primele opt săptămâni din primul semestru.

Noua resursă educaţională acoperea toate disciplinele unde au existat contestaţii la manuale.

*** Materialele didactice auxiliare

Primul scandal major al acestui an a fost declanşat de emiterea în luna august de către ministrul Liviu Pop a unui ordin de ministru care prevedea că toate materialele didactice auxiliare nu mai sunt valabile începând de la acea dată.

La acea dată reprezentantul MEN făcea un apel către edituri să nu mai transmită niciun material didactic auxiliar către unităţile şcolare şi către profesori.

El spunea că în maximum 30 de zile, o comisie formată din doi secretari de stat, directorul CNEE, doi reprezentanţi ai federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar, un reprezentant al Consiliului Elevilor şi un reprezentant al Asociaţiei de Părinţi va elabora normele metodologice care vor sta la baza avizării şi acreditărilor auxiliarelor.

Măsura luată de MEN a fost criticată de reprezentanţii editurilor.

*** Editura Didactică şi Pedagogică şi proiectul de lege a manualului

Ministrul Educaţiei Naţionale afirma în luna august că MEN va promova în şedinţă de Guvern un proiect de act normativ prin care Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare iar elevii să beneficieze la timp de manuale şcolare.

Totodată, Liviu Pop anunţa că proiectul de lege a manualului şcolar va fi lansat în dezbatere publică.

Reprezentanţii FSLI au susţinut încă de la început realizarea unei legi a manualului şcolar despre care spuneau că este obligatorie.

Liderul federaţiei sindicale, Simion Hăncescu, afirma că din cauza "intereselor financiare" ale editurilor, acestea "au transformat" elevii în "simple victime ale contractelor păguboase".

De asemenea, reprezentantul FSLI atrăgea atenţia Parlamentului că trebuie să trateze cu seriozitate dezbaterea şi adoptarea actului normativ.

În prima jumătate a lunii septembrie, Liviu Pop declara că proiectul de lege a manualului va intra în dezbatere publică începând din 11 septembrie. El spunea că legea este una absolut necesară.

În replică, pe 20 septembrie aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni şi scriitori au dat publicităţii apelul 'Dreptul la Educaţie' prin care îi solicitau ministrului Liviu Pop să renunţe 'imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei acţiuni sub fardul gros al aşa zisei licitaţii de autori, organizată de editura de casă a statului'.

O zi mai târziu, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, declara că doar 10% dintre auxiliarele care au fost folosite în sistemul de învăţământ în ultimii 3-4 ani au avut aviz de la MEN.

O săptămână mai târziu, ministrul declara că legea manualului şcolar contribuie în mod eficient la îndeplinirea unui obiectiv de securitate naţională.

Liviu Pop afirma că în situaţia în care manualul devine bun de interes public, Ministerul Educaţiei Naţionale achiziţionează conţinutul/ conceptul de la autori, iar manualul (ca manuscris, pdf şi în variantă digitală interactivă) intră în patrimoniul MEN.

Totodată, Pop critica editurile despre care spunea că nu se angajează să editeze manuale şcolare pentru minorităţile naţionale.

Reprezentantul MEN susţinea că noul curriculum obligă la realizarea unor noi manuale şcolare pentru minorităţile naţionale.

Tot atunci ministrul Educaţiei Naţionale afirma că s-a conturat ideea de a avea câte un singur manual de bază, dar şi siguranţa ca pentru fiecare programă şcolară să existe editat un astfel de manual.

Ministrul reamintea că proiectul legii manualului şcolar, postat pe site-ul ministerului, prevede ''clar'' care este forma manualului şcolar: letric, electronic şi virtual. Obligativitatea ministerului este să asigure forma virtuală şi electronică a manualului, iar părintele, elevul şi/sau profesorul decid dacă are nevoie de forma letrică a manualului.

Potrivit proiectului de lege, manualele se editează pentru toate programele de învăţământ, indiferent că este de stat sau privat, sunt obligatorii pentru ambele sisteme, dar şi pentru învăţământul în limba minorităţilor şi în cel special.

O săptămână mai târziu, Liviu Pop susţinea din nou că ideea de a exista un singur manual şcolar prinde contur şi nu are nicio problemă să înainteze Guvernului proiectul de lege prin care să existe un singur manual şcolar la fiecare disciplină din programul cadru.

Ministrul Educaţiei sublinia că pentru aceia care doresc manuale alternative cadrul legal le permite ca pe banii lor să facă manuale alternative, dar statul are obligaţia, în conformitate cu Constituţia, prin MEN, pentru fiecare elev să asigure un manual şcolar la programa şcolară în baza curriculei naţionale.

Pop afirma că profesorii care vor realiza manuale şi auxiliare curriculare vor avea punctaj pentru gradaţie de merit.

Preşedintele Uniunii Editorilor din România, Cristian Greşanu, contesta pe 23 noiembrie, la Gaudeamus, Legea manualului şcolar, accentuând că prin recurgerea la o unică sursă de instruire didactică cei care vor pierde sunt copiii.

În acelaşi cadru, Greşanu pleda pentru o diversitate de manuale şcolare.

În opinia lui Greşanu, actualul proiect de lege "este o făcătură, este o bătaie de joc", "o adevărată jonglerie".

El propunea atunci schimbarea procedurilor ministerului în ceea ce priveşte achiziţiei de manuale.

Preşedintele UER spunea că uniunea a făcut "toate demersurile posibile" pentru depăşirea acestei situaţii şi că a făcut mai multe sesizări interne dar şi internaţionale.

Sursa: Agerpres

Cel mai consumat aliment este otravă pentru sănătate! Ucide milioane de vieți în fiecare an... Semnele lui 2018 anunță vremuri grele pentru românii care își doresc o casă! Specialiștii vorbesc de o „bulă imobiliară”...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x