„Doriţi să vă punem mâncarea la pachet?" ar putea deveni o întrebare obligatorie de rostit în restaurante. Clienții care nu vor reuși să termine tot ce și-au comandat vor primi mâncarea la pachet, iar această opțiune va fi specificată chiar și în meniu, potrivit unui proiect de lege menit să reducă risipa alimentară, citat de Observator. De asemenea, proiectul prevede obligativitatea retailerilor de a dona produsele care se apropie de termenul de expirare.
Noul proiect pentru diminuarea risipei alimentare le impune restaurantelor să îşi îndemne clienţii să ia acasă mâncarea rămasă în farfurie
„Este la latitudinea operatorului economic care are produse alimentare să doneze astfel de produse. În general, astăzi produsele sunt aruncate", susţine Gabriel Sescu, preşedinte Federaţia Băncilor pentru Alimente. Noua lege va obliga marii operatori economici să încheie contracte-cadru cu ONG-uri şi să raporteze acţiunile într-o platformă digitală naţională. "Va trebui să aibă şi o zonă de trasabilitate foarte clară. De exemplu, dacă retailerul scoate o tonă de carne care stă să expire mâine, ştim că a ajuns către ONG-ul X, care mai departe a preparat-o", explică Bogdan Ivan, deputat PSD.
De asemenea, ofertele speciale pentru produsele care se apropie de termenul de expirare vor fi obligatorii. Mulţi retaileri fac deja asta. „La final de program, pot să se bucure de reduceri substanţiale, la produse proaspete, în special, de la brutărie sau de la legume, fructe. În anul 2020, spre exemplu, valoarea totală a produselor donate a fost de 3,5 milioane de lei", spune Loredana Samoilă, PR manager retailer.
Noul proiect de lege vine în contextul în care în România se aruncă, anual, 2,5 milioane de tone de alimente, în timp ce mai bine de un sfert din populaţie trăieşte în sărăcie severă. Modificările legii pentru combaterea risipei alimentare ar trebui să reducă cifrele la jumătate, până în anul 2030.
Peste cinci tone de alimente sunt salvate de la risipă, într-un depozit din Bucureşti: legume, fructe, lactate, chiar şi dulciuri, care ajung la persoane vulnerabile din toată ţara. Alimentele ajung aici prin donaţii sau sponsorizări de la peste 50 de companii, producători şi retaileri din Bucureşti şi împrejurimi. Asta înseamnă 4.000 de tone de alimente redirecţionate, anual, de cele nouă regionale ale Băncii pentru Alimente, potrivit observatornews.ro.
Rugăciune către Sfântul Cuvios Stelian, ocrotitorul copiilor, al mamelor și al familiei creștine. Cum să te rogi pentru ... Ajutorul de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri sub 2.000 lei urmează să fie aprobat de Guvern. Când vor primi ban...