Curtea Constituţională a respins miercuri sesizarea Guvernului privind amânarea intrării în vigoare a termenului de 1 august când va fi pusă în aplicare dublarea alocaţiilor pentru copii. Prin urmare, termenul de la care trebuie dublate alocaţiile prevăzut de lege este constituţional.
Alocațiile vor fi dublate de la 1 august. Decizia CCR, definitivă
„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, arată Curtea Constituțională, într-un comunicat de presă oficial.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată preşedintelui României. În 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la dublarea alocaţiilor.
Președintele Klaus Iohannis; Foto: Hepta
În 16 ianuarie, Guvernul a amânat, prin Ordonanţă de Urgenţă, dublarea alocaţiilor, până la 1 august. Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a fost respinsă de Parlament și a ajuns la CCR, care a respins solicitarea Executivului de amânare a termenului de 1 august.
Sumele acordate de stat după dublarea alocațiilor de la 1 august
- 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
- 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
- 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.