Căutare Live

Se reduce vârsta de pensionare cu doi ani. Legea votată în Parlament, valabilă pentru femeile și bărbații din aceste categorii

Se reduce vârsta de pensionare cu doi ani pentru anumite categorii de persoane. Astfel, românii vor ieși la pensie cu doi ani mai devreme decât vârsta standard, atât femeile, cât și bărbații, dacă au locuit într-un mediu nociv, n zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui.

Se reduce vârsta de pensionare cu doi ani pentru cei care au locuit în zone cu aer nociv

Deputații au aprobat un proiect de lege prin care se extind categoriile de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.

Reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru cei care au locuit în zone nocive

Cei care au locuit cel puțin 30 de ani în zone cu medii nocive, precum localități din Valea Jiului, Petroșani, Lupeni sau orașul Zlatna, vor putea beneficia de pensionarea anticipată cu doi ani, fără a suporta penalitățile aferente, notează alba24.ro, care citează expunerea de motive din proiectul de lege.

Cum a fost posibil ca o femeie să primească o pensie mai mică timp de 16 ani la rând. Ministrul Muncii, reacție neașteptată: ”Vă rog să acceptați scuzele mele!”

Proiectul de Lege pentru modificarea art.65 alin.(5) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptat în ședința din 14 iulie cu 279 de voturi pentru și 20 de abțineri.

„Locuitorii din această zonă au trăit într-un mediu nociv, care le scurtează semnificativ speranța de viață, inhalând substanțe nocive provenite de la exploatările miniere din Valea Jiului. Menționăm că, potrivit datelor statistice ale INS pentru anul 2017, speranța de viață în Hunedoara era sub 75 de ani, cu 1 an mai mică decât media la nivel național”, se precizează în expunerea de motive.

Lista localităților în care oamenii vor ieși mai devreme la pensie

Sunt vizate mai multe localități din Valea Jiului, respectiv Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa și Uricani.

Venituri mai mari pentru o categorie de români. Câte pensii vor fi recalculate, în următoarea perioadă

Astfel, potrivit proiectului de lege „persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu sau de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv localitățile Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Drobeta-Turnu-Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoas și Uricani, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”.

Așa îți golesc escrocii cardurile! "Bucla Libaneză" te lasă fără bani în cont și nu vei ști ce s-a întâmplat!... Un chinez a fost snopit în bătaie de un român pentru că l-a rugat să îşi pună masca. Imagini revoltătoare în Mureș...
Parteneri
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au dus copiii la cinema. Cum a fost surprinsă familia celor doi îndrăgostiți
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au dus copiii la cinema. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat de timpul liber în Los Angeles și au mers să vizioneze filmul Licorice Pizza. Fotografii s-au aflat tot timpul pe urmele celor doi. Alături de ei s-au aflat gemenii artistei, Emme și Max, dar și doi dintre copiii lui Affleck, Seraphina și Samuel.
Catine.ro
Ultimele știri